En ny ölkällare på gång i Gamla Stan i Stockholm. Där ska det bli uppåt tolv kranar och kanske till och med egen korv.
En gång fanns Monks i lokalerna, sen var det Bryggeri Munkbron och nu är det Vört, en restaurang och bryggeri som Hans Nyström är med och driver sedan årsskiftet. Men restaurangen är fine dining och Hans vill ha något mer rustikt. Och det ska det bli i källaren.
– Det var tanken redan från början, men vi började här uppe med restaurangen, säger han.
Han är inne på att göra någon form av bakficka, lite som på Zum Franziskaner några kvarter bort. Mindre fokus på mat och mer på öl.
– Vi har ingen orsak att köra mer restaurang, vin kommer att finnas men vill man ha drinkar får man gå upp.
Fast det kommer att finnas mat i någon form i källaren, men vad det blir är inte klart. Melker Andersson, som hjälpt Vört med maten en våning upp, är återigen inblandad.
– Det pratas om mycket om surkål och egen korv, berättar Hans.
Upp till tolv kranar planeras i källaren, och därmed ska det alltid finnas plats för andra bryggerier än det egna.
Hur inredningen ska se ut är inte klart än, men Hans säger att det inte blir i klassisk tysk stil, utan är mer inne på att jobba lite fritt med second hand-möbler.
Om allt går enligt planerna öppnar Vörts ölkällare den 1 september.