Stockholm får en ny ölutbildning i höst. Om allt går bra ska utbildningen sedan spridas i landet.
Det är företaget Vinkällans Dryckesutbildningar som håller i det hela och till själva utbildningsdagarna engageras Jessica Heidrich, Jan-Erik ”Janko” Svensson och Mikael Göransson.
– Deltagarna på utbildningen kommer att behöva visa sina kunskaper i slutet ör att få godkänt. Det sker en examination och du får ett intyg. Men vi kallar det inte för ölsommelier, vi använder inte det ordet, säger Mauro Nicastro.
Utbildningen sker under hösten och där får man lära sig att brygga öl, men också en hel del om smaker och olika stilar.
– Öltillverkning är en komplex men logisk process som kan förklara hur ölets specifika egenskaper uppkommer. Men det enda sättet att lära sig att bena ut ölets doft och smak är att prova och diskutera. Besläktade öl grupperas i öltyper med olika geografiska ursprung, ofta med en tydlig koppling till industrisamhällets och kapitalismens framväxt. Natur och kultur i samspel, säger ”Janko” Svensson.
Mauro Nicastro räknar med att 20-25 personer ska gå utbildningen under hösten och planen är att göra fler utbildningar.
– Det kan också bli aktuellt att göra en likadan utbildning i Göteborg framöver, säger han.