Nygammalt bryggeri återuppstår i München

Nu återuppstår anrika Münchner Kindl Brauerei. Men först måste de borra sin egen brunn för att bli Münchens åttonde officiella bryggeri och på sikt kunna servera öl vid stadens stora Oktoberfest.

München får snart ett nytt tillskott på bryggerifronten, något som inte händer så ofta. Det är det anrika, men sedan många år nedlagda, Münchner Kindl Brauerei som håller på att återuppstå i stadsdelen Giesing. Familjen Sailer, med Dietrich Sailer och sönerna Leo och Luis i spetsen, ligger bakom den ambitiösa och påkostade satsningen, rapporterar Süddeutsche Zeitung.

Familjen siktar på att bli den åttonde officiella Münchner Bier-producenten och kunna servera sina öl på Oktoberfest, precis som de sex klassiska bryggerierna Paulaner, Augustiner, Hofbräu, Löwenbräu, Hacker-Pschorr och Spaten. Sedan fem år tillbaka räknas nykomlingen Giesinger Bräu också som ett äkta Münchner Brauerei, men det har ännu inte lyckats ta sig in på stadens 16 dagar långa ölfest.

Münchens strikta regler för öltillverkning infördes redan 1487, alltså nästan tre decennier före den bayerska renhetslagen. Idag är Münchner Bier en EU-skyddad geografisk beteckning och för att kunna använda det, så krävs bland annat att vattnet kommer från en brunn inom stadens gränser. Därför borrar nu Münchner Kindl en 180 meter djup brunn på tomten där de bygger sitt nya bryggeri.

Münchner Kindl Brauerei grundades ursprungligen 1880 i centrala München, men införlivades med tiden i Löwenbräu-koncernen. Löwenbräu slutade att brygga Münchner Kindl-öl i början av 2000-talet, så när Dietrich Sailer för tio år sedan sålde sin andel i ett annat bryggeri, Hofbräuhaus Traunstein, satte han sikte på att ta över namnrättigheterna till Münchner Kindl. Vilket han också lyckades med – utan att betala en enda krona. Sedan dess har den 65-årige bryggeriveteranen arbetat hårt för att få tillstånd att bygga ett nytt bryggeri med besöksanläggning innanför stadsgränsen.

Tradition är ett ledord för hela projektet. Varumärket byggs helt kring stadens gamla öltraditioner – så till den grad att leveranserna är tänkta att gå med häst och vagn runt om i staden. Münchner Kindl Brauerei kommer bara brygga öl i klassisk bayersk stil, mestadels ljusa och mörka lageröl samt bocköl när det är säsong för det. Bryggeriet uppförs i retroarkitektur med höga, spröjsade fönster i en mörkt tegelfasad och enligt skisserna finns även en liten humleodling, en hästhage, en tågvagn och ett bryggerimuseum på området. På puben ska ölen hällas upp direkt från träfat och serveras i frysta sejdlar och självklart ska besökarna kunna köpa bratwurst till dryckerna.

Familjen Sailers plan är att Münchner Kindl Brauerei ska öppna i sommar och servera öl på Oktoberfest 2026. Om de verkligen lyckas med det sistnämnda är dock högst osäkert eftersom arrangörerna ogärna släpper in nya bryggerier på den inkomstbringande folkfesten. Förra året beslutade EU att skydda benämningen Oktoberfestbier som en geografisk beteckning. Det innebär att endast bryggerier i Münchenområdet får använda termen. Exempelvis svenska bryggerier får alltså inte längre producera öl och kalla det oktoberöl – i stället får de nöja sig med att lansera säsongsöl i tysk stil med etiketter som på olika sätt anspelar på höst, fest och Tyskland.

Läs mer:
Inga fler svenska oktoberöl
Öltips och guide för en genuin Oktoberfest

Ps. Du prenumererar väl på Beernews nyhetsbrev? Då får du veckans alla nyheter i mejlkorgen varje måndag. Signa upp dig HÄR.