Nyheterna på Janko-poddens nästa festival

Succé tyckte på både arrangörer och gäster efter den första festivalen i vintras, så redan i höst blir det uppföljning på Janko-poddens festival i Brygghuset i Stockholm. Den här gången är festivaltemat höst och flera av de nio gästande bryggerierna är nya. 

Tidigt på året och med kort framförhållning premiärade Janko-podden sin första ölfestival. Podd-duon, ölexperten Jan-Erik ”Janko” Svensson och poddens moderator Peter Axelsson, hade då samlat, i deras tycke, sex av landets främsta bryggerier i Brygghuset i Stockholm. Och succén var omedelbar, gästerna vallfärdade dit och festivalen fick stänga många timmar tidigare än planerat då ölen helt enkelt tog slut. 

– Min poddkompis Peter Axelsson har kontor i huset där Brygghuset huserar på bottenvåningen. Eftersom han är ett socialt geni fick han snart kontakt med krögaren och eventbolaget. Första jippot i januari hade sin grund i att Brygghuset hade få bokningar efter jul. Det gick så bra att de själva önskade en fortsättning nu i höst, berättar Jan-Erik Svensson. 

Till höstens upplaga har antalet bryggerier blivit fler, från sex till nio, och bland de nya finns Göteborgs Nya Bryggeri, Hyllie Bryggeri, O/O Brewing och Skebo Bruksbryggeri. 

– Vi har återigen bjudit in ett urval av våra vänner och hoppas att evenemanget, liksom premiären i vintras, kan bidra till att stärka svenskt craft beer. Många stockholmare är säkert också nyfikna på de bryggerier som ligger utanför huvudstadens räckvidd, säger Jan-Erik Svensson. 

Nytt är också att festivalen löper över två dagar, 11–12 oktober, men precis som förra gången är det fri entré för besökarna. På plats utlovas också livemusik i form av hits i bayersk stil framförda en yster orkester, men någon oktoberfest är det inte. 

– Flera av de medverkande har med sig öl med tydlig höstprägel, inte minst lager, med det är ingen utpräglad ”oktoberfest”, så det kommer att finnas ale och moderna grejer också, avslutar Jan-Erik Svensson. 

De medverkande bryggerierna är: 

  • Göteborgs Nya Bryggeri
  • Hop Notch Brewing
  • Hyllie Bryggeri
  • Nils Oscar
  • Närke Kulturbryggeri
  • O/O Brewing
  • Oppigårds Bryggeri
  • Skebo Bruksbryggeri
  • Ängöl

Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR.