Nystartad bryggpub med flygande planer

När han först flyttade till Stockholm blev han förvånad över hur få pubbryggerier det fanns i staden. Den brittiskfödde ölentusiasten Steve Leighton har bott i Stockholm i åtta år och trots utmaningar som höga kostnader och strikta lagar, har han beslutat sig för att skapa en unik bryggpub på Södermalm.

– Jag har alltid drömt om att öppna ett bryggeri och när jag hittade den här lokalen, som tidigare varit både restaurang och bryggeri, kände jag att det var rätt, Steve Leighton, grundare av Älska Öl Bryggeri. 

Lokalen för bryggeridelen är liten och kompakt för att inte sno för mycket yta från bardelen vilken är den del Steve räknar med är den inkomstbringande delen. Bryggeriet blir i bästa fall en plus-minus-noll-affär. Men bryggeriet bidrar på andra sätt. Med en kapacitet på 600 liter finns det utrymme att brygga många roliga och lite ovanliga öl.

Med sin bakgrund inom kaffe, där han har ett kafferosteri och driver kaffebarer både i Stockholm och Dublin, har Steve ett starkt sinne för smaker och aromer. Nu vill han överföra denna passion till ölvärlden och skapa en plats där hantverksöl möter lekfullhet och innovation.

Bryggeriet fokuserar på att erbjuda något annorlunda och i många fall öl med lägre alkoholhalt för att du ska kunna dricka en hel pint. Bland sortimentet finns exempelvis en Dark Mild på under 3 procent, en stout på 4 procent och en session IPA på 4,3 procent, även om det kommer bli starkare öl också. Men det slutar inte där. Steve har planer på att experimentera med fler kreativa öltyper framöver.

 – Just nu har jag gjort en fruktkvass, en dryck som påminner om cider. Vi jäste 150 Capri Sun-juicepåsar med lite sockerlag och skapade en dryck som blev väldigt väl mottagen. Vi testade först med fem liter, men eftersom responsen var så positiv gjorde vi nu 50 liter till.

Älska Öl Bryggeri erbjuder också ett noga utvalt sortiment av gästöl.

 – Jag vill kunna erbjuda mina favoriter från Storbritannien, som Marble och The Kernel, men också svenska bryggerier som Dugges och Omnipollo. Målet är att alltid ha något nytt och spännande på fat, säger Steve Leighton.

Förutom den imponerande öllistan, erbjuder bryggeriet också mat med inspiration från både Sverige och Storbritannien. 

– På grund av svenska lagar måste vi ju servera mat, så vi valde att satsa på Detroit pizza som är en tjockbottnad pizza som bakas i formar med massor av ost på toppen. Resultatet blir en pizza med väldigt krispig kan när osten karamelliseras mot den heta formen. Sedan har vi även klassisk brittisk mat som ”bangers and mash”, vilket är en rätt baserad på korv och potatismos. Sen bakar vi också egna donuts, och här om veckan hade vi ett ”Donuts & Sours”-event där en nybakad minidonut parades ihop med olika suröl. Fler sådana event kan man räkna med att få se om man följer oss.

Framtidsplanerna är stora. 

– Jag tror att vi kommer att se fler bryggpubar i Sverige de kommande åren, särskilt nu när lagarna förändras och gör det lättare att sälja öl på plats. Jag hoppas att vi kan bidra med något nytt och roligt till ölscenen här, avslutar Steve Leighton.

Älska Öl Bryggeri ligger på Rutger Fuchsgatan 5 i Skanstull* i Stockholm och har öppet tisdag till söndag. 

 

*i en tidigare version av artikeln stod att Rutger Fuchsgatan 5 ligger vid Hornstull, vilket är fel.

Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR.