Bildspel
Terroir-malt och terroir-humle där du vet vilken gård som odlat råvaran. Det satsar Brewmaster i Hovmantorp på och målet är att producera fyra ton malt per vecka innan året är slut.
Det är entreprenören Peter Nygren som står bakom satsningen. Han är huvudägare i ett företag som även har cirka 100 delägare och planen är att erbjuda specialprodukter till bryggerier.
– All malt som vi producerar ska vi kunna spåra tillbaka till den gård den kommer ifrån, säger Nygren.
– Vi vill att det ska bli en dialog mellan bryggarna och odlarna, fyller Johan Zethraeus i.
Zethraues är en av de första anställda personerna på Brewmaster och är också delägare. Han har jobbat med detta på heltid sedan i november och har bland annat gått en specialutbildning i England tidigare inom mältning. Han har även odlat malt och humle i liten skala på en egen gård.
Planen är att ta in råvaror från hela landet och sedan kunna erbjuda lokalproducerad malt till bryggerier runt om i landet.
– Den mest nordliga odlingen ligger i Burträsk och odlaren är Renbergsvattnets Lantbruk. Vi kan ge lokala smaker till alla bryggerier när vi är i full gång. Alla vill särskilja sig idag från de stora bryggerierna och den generiska råvara som finns och vi kan erbjuda olika maltsorter som är odlade i olika jordmån som ger ölet en unik smak, säger Nygren.
Han räknar med att ha 4-5 personer anställda när verksamheten är i full gång i slutet av året. När Beernews hälsade på var den första mältningsmaskinen installerad och det ska bli 17 likadana till.
Mältningen går till så att kornet placeras i en trumma där den blötläggs i två dygn med programmerad luftvilla. Sedan kontrollerar varm och kall luft temperaturen i trumman samtidigt som trumman långsamt rotera för att fördela värmen och göra så att malten inte gror ihop. Efter cirka fyra dygn har vi en fullt utvecklad grönmalt som kan torkas i ugn, rostas eller rökas för att bli den typ av malt vi önskar.
– I varje maskin kan vi skicka in 1,25 ton, sedan kommer det ut 2,25 ton. Så mycket vatten suger kornmalten åt sig, säger Nygren.
I en ugn torkas sedan malten och därefter väntar en hel del tester i labbet.
– Vi kollar bland annat protein- och kolhydrathalter, mäter färg och fukthalt med mera. Analysrapporten går sedan ut till kunden, säger Nygren.
Planen är på sikt att malten ska användas vid öltillverkning och sedan att dravet från bryggerierna ska transporteras tillbaka till Brewmaster. Där ska det avvattnas, torkas och malas ned till mjöl eller pelleteras till djurfoder.
– Vi vill vara helt cirkulära, det är viktigt för oss.
Rakt över gatan finns också en fastighet som ska bli till mälteri. Det är nästa fas i utvecklingen och där är tanken att producera betydligt större mängder basmalt.
– Så fort vi känner oss helt färdiga här börjar vi med nästa anläggning. Nu arbetar vi med ett ton i varje maskin, i den nya anläggningen blir det 72 ton. Det blir stor skillnad, säger Nygren.
Brewmaster ska också satsa på humle. Där blir man importör och vill genom unika kontakter skapa något nytt för kunderna.
– Den humlen vi köper paketeras direkt efter skörd på gårdarna och skickas sedan direkt till oss vakuumförpackade i kylcontainers. Även här ska det gå att spåra allt till respektive gård och fält och med kortare led hoppas vi kunna erbjuda bra priser, säger Nygren.
Mandarina Bavaria, Cascade, Hallentauer Blanc, Spalter Select och Saphir är de humlesorter som finns från start.
– Vi är också intresserade av utvecklingen i Sverige när det gäller humle, påpekar Nygren.
Han konstaterar att lilla Hovmantorp utanför Växjö ligger ganska centralt när det gäller att kunna ha effektiva transporter till svenska bryggerier. Målet för själva företaget är högt satt även om man inte vill ha bråttom.
– Vi ska bygga det här långsiktigt och fokusera på de mindre och mellanstora bryggerierna. På sikt vill vi även exportera och tanken är att i framtiden börsnotera företaget, avslutar Nygren.