Nytt samarbete ska ta Gotland till fastlandet

Samarbete över dryckesgränserna ska stärka Gotland som dryckesdestination – både på ön och på fastlandet. Bakom satsningen står bryggerier, destillerier och vinerier, och det första gemensamma eventet blir på En öl- och whiskymässa i Göteborg.

Under sex sommarveckor är intresset och efterfrågan större än vad man mäktar med – resterande veckor är det öns 60 000 bosatta som är kundunderlaget. Oavsett om du är grönsaksodlare, restauratör eller dryckesproducent är detta en verklighet med ett antal svårknäckta utmaningar.

 

– Det är klart att vi drömmer om en längre säsong med besökare. Då hade vi kunnat räkna hem investeringarna enklare, säger Nina Schultes på Snausarve Gårdsbryggeri.

 

Snausarve Gårdsbryggeri har nu tillsammans med Burgsviks Bryggeri, Boge Bränneri, Gotlands Spirits, Gotlands Whisky, Gutevin, Lost Island och Hop Shed Brew Pub krokat arm och utökat det redan befintliga samarbetet – som gäller allt från samtransporter till råvaruinköp. Nu lämnar man dessutom ön för att marknadsföra sig tillsammans som en enhet. Först ut är En öl- och whiskymässa i Göteborg där producenterna delar monter.

 

– Vi vill pusha varandra och visa på vilken mångfald av goda grejer som erbjuds från Gotland, också utanför ringmuren. Vi vill höja statusen för hantverksdrycker och för att de ska bli en reseanledning i sig. Vi har alla serveringar i anslutning till vår produktion och dryckerna går enkelt att få tag i på Systembolagen här, säger Nina Schultes och fortsätter:

 

– Tillsammans har vi också en spännande bredd att erbjuda till restauranger, men det är svårt här på Gotland där många krogar är låsta i olika dryckesavtal. Vi skulle alla må bra av att växa på fastlandet.

 

Producenterna har länge arbetat tillsammans, inte minst när det kommer till själva produktionen. Snausarve gör till exempel en lambic som smaksatts med hallondrank – en tät puré som blir kvar efter att Boge Bränneri macererat sin hallonsprit. Boge Bränneri gör också ett öldestillat på överblivet öl från öns bryggerier samt en ”Restu”, en slags grappa på pressresterna från Långmyre Vineri. Burgsviks bryggeri använder gamla whiskyfat från Gotlands Whisky och Snausarve Gårdsbryggeri odlar korianderfrön och citrontimjan till ett ginsamarbete med Gotland Spirit.

 

– Listan kan göras lång, och eftersom vi känner varandra väl, och alla har små verksamheter, är det inte långt mellan idé och handling. Idéerna på vad vi ska hitta på framöver är många, avslutar Nina Schultes.