I dag släpper O/O Brewing sin första fatlagrade version av Long Boil Barley Wine. Men vill man få tag den så kanske man ska hänga på låset på systemet.
O/O Long Boil Barley Wine Bourbon Barrel Aged 2019 släpps idag i Systembolagets småskaliga och lokala sortiment och det var det ölet som Beernews läsare röstade fram för nån vecka sen.
Det är inte första gången som O/O har fatlagrat sin Long Boil Barley Wine, men det första försöket slog inte så väl ut.
– 2018 blev inte bra, så 2019 blir den första som släpps och den blev jättegod, säger Olle Andersson på O/O.
Under ett år på fat har ölet samlat på sig ett par procentenheter alkohol till utöver de 11,3 procent som grundölet har. Och enligt Olle är den som bäst nu.
– Ja, ett tips är att dricka den färsk. Den är färdiglagrad och bourbontonen blir inte bättre.
Vad det är för bourbonfat som används vet Olle inte riktigt, och han tycker inte att det är så intressant.
– Det spelar inte så stor roll. När jag köper fat brukar jag bara be om att få de färskaste.
I grunden handlar Long Boil Barley Wine om en barley wine inspirerad av hur de gjordes förr i tiden. Bara en maltsort används.
– Vi har ingen karamellmalt, men vi kokar länge och använder koket som en ingrediens. Vi siktar på en viss vörtstyrka och kokar tills vi får den, det brukar ta mellan fyra och sex timmar.
– Det är ett spännande öl konceptuellt, roligt att få ut så mycket smak med bara basmalt. Den har beska, men ingen vansinnig mängd, utan bara som balanserande faktor för att det är så sött.
Etiketten är ny för året och den pappersinlindade flaskan från förra årets släpp med olagrad barley wine upprepas inte.
– Det tar för mycket tid, så det går inte att göra, säger han.
Det är inga stora volymer som O/O Brewing släpper av sin Long Boil Barley Wine 2019 idag.
– Vi gjorde bara fyra 200-litersfat, så knappt 800 liter totalt, så jag tror att det går åt snabbt.
Men på bryggeriet i Göteborg ligger mer och väntar. O/O brygger sin long boil varje höst, så både 2020- och 2021 väntar på framtida lanseringar.