Oberoende premiär i fokus på Öl & Sprit

Till helgen anordnas Öl & Sprit Stockholm för andra gången på Stockholm Waterfront. Årets mest omtalade inslag är att Sveriges Oberoende Bryggerier intar ett helt våningsplan för sin första gemensamma ölpremiär.

För andra året i rad är det dags för Öl & Sprit Stockholm, som går av stapeln den 4–5 oktober på Stockholm Waterfront. Här samlas över 90 utställare från svenska och internationella bryggerier och destillerier. 

Det är första året som Viktor Skoogh har ansvaret för mässan och han är nöjd med hur den utvecklats sedan förra gången:

– I år har vi en otrolig bredd bland utställarna. Här finns allt från hantverksöl och små destillerier till internationella storheter.

Största snackisen för i år är att Sveriges Oberoende Bryggerier har ett helt våningsplan för sig själva. Där lanserar de sitt gemensamma projekt Oberoende-ölen. På Öl & Sprit Stockholm kan besökarna premiärsmaka drygt hälften av de 44 ölen i släppet.

– Sveriges Oberoende Bryggerier har 300 kvadratmeter med fantastisk utsikt över stadshuset och Riddarfjärden. Totalt 23 utställare som utgör en imponerande samling av bryggerier från hela Sverige. Under mässan kommer varje bryggeri att servera två öl, varav ett är ett Oberoende-öl, säger Viktor Skoogh. 

Joakim Nilsson från Bottenvikens Bryggeri ser fram emot att möta besökarna och få chans att prata om sitt bidrag till lanseringen.

– Vi hoppas att mässbesökarna kommer att uppskatta vår glödkolsmäskade lager, en öl som vi är riktigt stolta över. Det är alltid lika roligt att få förklara hur vi arbetar och vad som gör vår öl speciell. Oberoende-ölen är verkligen en chans för oss att visa vad vi går för och jag ser fram emot många spännande samtal med besökarna.

Sveriges Oberoende Bryggerier, som representerar många av landets småbryggerier, har de senaste åren vuxit i betydelse. Erik Höglund från Beerium Kraftölsbryggeri menar att samarbetet inom föreningen har stärkt Ölsverige:

– Branschen har haft flera framgångar den senaste tiden och det är inte minst Sveriges Oberoende Bryggeriers förtjänst. Vi har visat att vi som små företag kan tala med en gemensam röst och faktiskt påverka. Det här projektet med Oberoende-ölen är ett bra exempel på vad vi kan åstadkomma när vi samarbetar.

Även Anders Hansson från Malmö Brewing ser fram emot helgen:

– Alltid kul att vara i Stockholm en helg och träffa kollegorna i branschen. Publikmässigt hoppas vi på mycket folk som är intresserade av öl mer än sprit. 

På mässan finns många andra ölaktörer representerade, från importörer och stora varumärken som Åbro, TOMP, Wicked Wine och Green Label Brands (Heineken, Newcaste Brown Ale med flera) till internationella hantverksprofiler som Sierra Nevada, Ritterguts och Lambiek Fabriek. 

Dessutom har dryckestillverkare från olika delar av Sverige gått samman för att visa upp sig. I Smögens monter delar Smögenbryggarn och Klocktornets Distilleri plats med en tångproducent. Från Gotland förenas åtta producenter i en gemensam satsning: Burgsviks Bryggeri, Gotlands Bryggeri, Hopshed Brewery, Snausarve Gårdsbryggeri, Boge Bränneri, Gotland Spirits, Gotland Whisky och Gute Vingård.

— Det är så klart kul att vi kan bjuda på hela ”öjn” i samma monter, säger Viktor Skoogh. 

Provningar är också ett viktigt inslag under helgen. I år dominerar spritprovningarna, men det är två som fokuserar på öl. Smedsbo Slott Bryggeri kör en provning där Pär Windahl berättar om hur han gör sina starka och lagringsbara öl. 

Även Beernews kommer att hålla i en ölprovning där Fredrik Berggren och Tobias Janius pratar om de öl som format den moderna svenska ölkulturen. 

Fem exempel på Oberoende-öl du kan smaka på mässgolvet:

Beerium Oberoende NEIPA 6,9%
Erik Höglund: ”Vårt bidrag till Oberoende-ölen är en variant av det öl som var det första vi släppte kommersiellt för drygt fem år sedan. En New England-IPA med lite mer beska, som balanserar ölet på ett gött sätt.”

Bottenvikens Oberoende Glödkolsmäskad Lager 5,2%
Joakim Nilsson: ”Vi har gjort en glödkolsmäskad lager! Strax innan utmäskning häller vi glödande tornedalsk björkkol ovan på mäsken. Resultatet blir en rökig lager med en hint av brödbakskänsla.”

Malmö Brewing Oberoende Hazy IPA 6%
Anders Hansson: ”Vi har premiär för en Hazy IPA med Citra-, Eldorado- och Idaho 7-humle. Vi gjorde den för att vi helt enkelt kände för det.”

Värmdö Bryggeri Oberoende Barley Wine 10%
Stefan Slätt: ”Vi valde att göra en barley wine eftersom det är något vi haft på lut och velat göra en längre tid. Det här är ett utmärkt tillfälle att nå ut med en ganska nischad öltyp.”

Qvänum Oberoende Fika 10,5% 
Fredrik Egonson: “Vi ville göra en mörk smakrik stout med smak av kaffe och kakor. Vi fick massor av kakor från Konditori Nordpolen i Vara och kaffe från Bergstrands i Göteborg. Vi hade dock en utmaning med att bottenblåsa tanken – kaffet satt fast som tusan och när vi väl fått ur allt så var kaffesmaken på tok för kraftig. Så vi fick sila av och föra över allt till en ny tank och låta stå till sig. Resultatet är vi verkligen nöjda med trots att det blev färre liter än vad vi hoppats på.”

Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR.