Under fredagen blev det då officiellt, det som Beernews har rapporterat om tidigare och som Sveriges Radio var först att rapportera om: Alkoholskatten sänks för öl tillverkad av småbryggerier. Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2025.
Regeringen, med stöd av Sverigedemokraterna, tar nu enligt egen utsago ”ytterligare ett steg för att Sverige ska bli friare och mer företagarvänligt”. Det handlar förstås om förslaget för differentierad ölskatt, där stora delar av förslagets innehåll läckte ut för en dryg vecka sedan.
För att omfattas av förslaget får producenten som mest producera tre miljoner liter öl per år. Det finns även krav på att producenten måste vara oberoende från andra ölproducenter, men det finns möjligheter för småbryggerier att samarbeta med varandra. Nedsättningen är kopplad till producentens årsproduktion. De minsta producenterna får 50 procents skattenedsättning, sedan minskar nedsättningen stegvis ju högre årsproduktionen är. Förslaget gäller drycker från både svenska och utländska producenter.
Organisationen Sveriges Oberoende Bryggerier hade hoppats att produktionstaket skulle sättas till som mest sex miljoner liter per år. Något som nu alltså inte blir verklighet.
– Det vi tycker är viktigt när man nu genomför differentierad alkoholskatt, är att inte bygga in nya hinder för tillväxt. Där ser vi en risk med de nivåer som är föreslagna, och vi vill se att det blir en höjning av det föreslagna taket från tre till sex miljoner liter i det förslag som genomförs. Det är först där som konkurrenssnedvridningen avtar, har Daniel Granath på Poppels Bryggeri tidigare sagt till Beernews.
Regeringens ändringar i enlighet med EU:s alkoholskattedirektiv föreslås att träda i kraft den 1 juli 2025 och bygger på en överenskommelse mellan regeringen och Sverigedemokraterna. Sverige blir i så fall det näst sista landet inom EU som genomför skattelättnader för småbryggerier. I dagsläget är det bara Sverige och Spanien som inte har någon form av differentierad alkoholskatt för producenter av alkoholhaltiga drycker i olika storlekar.
– Detta är ett ytterligare steg mot ett friare och mer företagarvänligt Sverige. Mikrobryggerier bidrar med arbetstillfällen runt om i landet. Med sänkt skatt får de ytterligare möjlighet att växa, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M), i ett pressmeddelande.
– Sverige har en fantastisk ölkultur, den vill vi bevara och utveckla, säger Oscar Sjöstedt, ekonomisk-politisk talesperson för Sverigedemokraterna.
Läs också:
• Småbryggeriernas seger, ölskatten sänks
• Bryggerierna om beskedet: “Vi firar!”
• Sänkt ölskatt får ris och ros i remisserna
• Regeringen föreslår sänkt alkoholskatt
• Bryggeriföreningarna på plats i Almedalen
• Differentierad skatt kan bli verklighet 1 jan
Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR.