Patrick Holmqvist på Nils Oscar är imponerad av många olika svenska bryggerier. Det berättar han i vår sommarserie.
1. Vilken öl var den första som verkligen gjorde att du fick ett ölintresse? Varför var det så?
Någon ljus lager från ett större svenskt bryggeri. Orsaken är naturligtvis att det var vad som fanns tillgängligt.
När jag sedan jobbade på bryggeri och smakade öl ur lagertank och insåg hur gott det kan vara, så uppenbarades ytterligare en dimension.
2. Vilken/vilka öl tar du allra helst med dig till stranden en varm sommardag?
Ljust lageröl med balans. I alla fall om jag kan hålla den vid vettig dricktemperatur. Kanske en saison.
3. Vilken är den godaste öl du någonsin producerat/sålt? Vad är så bra med den?
Alltid en svår fråga, men jag ska försöka svara. Jag tycker att Jubileum 15 blev riktigt lyckad. Den var komplex, men inte yvig . God som ung, men utvecklades med lagring. Nyanserad och god till mat, samt en glädje när man återkom till den. Vi bryggde förresten Jubileum 15, som gästbryggare på Hair of the dog i Portland.
4. Vilket bryggeri har varit bäst i Sverige under 2017?
Det är inte så lätt att kora ett bästa bryggeri.
Jag tycker att de som finns kvar från andra vågen av småbryggerier, det vill säga sådana som drog igång i slutet av nittiotalet gör mycket bra ifrån sig och följer med utvecklingen genom att ständigt förbättra kvaliteten. Sedan finns det ju ett stort antal nya bryggerier som gör gott öl. Några på västkusten gör riktigt bra öl.
5. Hur kommer Öl-Sverige att förändras de närmaste tre åren?
Jag tror på mera lageröl och fler restaurangbryggerier.
6. Vem vill du allra helst ta en öl med den här sommaren? Varför just den personen?
Min hustru Heléne, eftersom hon bjuder mig till Franken i sommar.