Öl med Hollywoodglans och hälsingsk själ

Peter Stormare är på musikturné i vår – då tar han också med sitt eget öl.

Med rötterna i Hälsingland är Peter Stormare mer än ett namn på etiketten. Bryggeriet i Orbaden är hans passion, ett litet lokalt projekt som var på vippen att läggas ner när pandemin slog till – men den världsberömde skådespelaren blev den som tände gnistan igen.

Att en av Sveriges mest internationellt kända skådespelare har ett eget mikrobryggeri kanske inte alla känner till. Men det ligger i en gammal skidbacke i Orbaden utanför Bollnäs och drivs av ett gäng eldsjälar. 

– Vi hade aldrig startat om igen om det inte varit för Peter, säger bryggaren Anders Malmberg. Han var den som låg på, som ringde gång på gång och sa: “Kom igen Anders, vi kör! Jag går in med mitt varumärke.”

Bryggeriet föddes först som Organic Smash 2015, i ett nedlagt liftstationhus i Orbaden. När pandemin slog till och verksamheten tvärnitade, tappade Anders och hans bror orken. De pausade allt – tills Peter Stormare hörde av sig. Bröderna hade tidigare gjort ett öl tillsammans med Peter och när beskedet om en hotande nedläggning nådde honom i Kalifornien hörde han av sig och ville hjälpa till att starta upp verksamheten igen.

Delägarna är ett brokigt gäng – förutom Peter Stormare även hans dotter Kelly Stormare som är regissör, Anders pappa John-Erik som är elektriker samt advokaten Staffan Michelson. Alla bidrar med sina perspektiv, från konstnärlig känsla till juridisk expertis och lokalkännedom. Det är lätt att tro att Stormare mest lånat ut sitt namn. Men han är i allra högsta grad engagerad. 

– Peter brinner för det här. Han struntade i en reklamdeal med ett stort bryggeri för att istället stötta oss. Det säger allt. Vi har regelbundna möten där alla får säga sitt. Det kan bli långa diskussioner om design, smaker och nya produkter. Det är viktigt att alla står bakom det vi släpper, säger Anders Malmberg.

Bryggeriets öl säljs främst lokalt, men deras storsäljare Dimmig Starköl produceras numera hos Dugges i Landvetter för distribution till Systembolaget, där ölet går att beställa till hela landet. 

Det personliga engagemanget genomsyrar allt, från grafisk design inspirerad av Karl Bertil Jonssons julafton, 1970-tal, Beatles och industrimaskiner, till vodkan smaksatt med granskott, plockade av Anders pappa och Kelly. 

Att det just blev vodka var något som Peter insisterade på:

– “Alla andra gör gin. Vi ska göra vodka! Vodka växer som bara den i USA,” sa han när jag ringde och berättade att vi funderade på att göra gin, berättar Anders med ett skratt.

Det är inte Systembolagets försäljning som bär bryggeriet ekonomiskt, utan bryggeriets kringaktiviteter. Ölprovningar, specialevent och samarbeten med andra lokala aktörer står för större delen av intäkterna.

Ett exempel är Ölruset, ett kombinerat löplopp och ölfest som blivit en succé. 250 löpare springer uppför den gamla skidbacken och tillbaka, med vätskepauser där det serveras öl. I år drar de också igång Blåljusruset, ett separat lopp för blåljuspersonal.

– Det är viktigt för oss att vara en del av bygden. Vi har god kontakt med lokala företag, samarbetar med bland annat Järvsö Musteri och andra i närheten för att tappa deras drycker. Vi försöker bygga något som är större än bara ett bryggeri.

När kungen och drottningen nyligen besökte Stadshuset serverades Stormare Bryggeris öl och vodka under middagen, något som givit extra stolthet ute på bygden.

– Det känns stort. Men det viktigaste är att folk här hemma gillar det vi gör. Därför hade vi en provsmakning inför lanseringen av vodkan där byborna fick tycka till.

Peter Stormare har även ett starkt musikintresse och har släppt två album på svenska. Våren 2025 turnerar han runt i Sverige med sitt band Whispering Pines. Premiären sker i Bollnäs den 4 april – och på flera av turnéstoppen serveras öl från Stormare Bryggeri.
_
Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR