Förslaget på höjd alkoholskatt får hård kritisk av svenska bryggarorganisationer. ”Skenheligt” och ”ett hot mot monopolet” är synpunkter som framförs.
Det var i fredags som finansminister Magdalena Andersson (S) lade fram förslaget på höjd alkoholskatt. Målet är att från och med 2023 dra in drygt en halvmiljard extra till statskassan och pengarna är tänkta att gå till en större försvarsbudget.
Sveriges Oberoende Småbryggerier menar att det är ett väldigt konstigt sätt att använda alkoholskatten.
– Tanken med en punktskatt på just alkohol är att man genom den ska kunna styra priset på öl, vin och sprit för att därmed hålla nere konsumtionen – en folkhälsotanke alltså. Steget från beskattning som en del av folkhälsoarbetet, till att den ska finansiera ökade försvarsanslag känns minst sagt långsökt. Regeringen visar med sitt förslag både en brist på insikt i villkoren för svenska hantverksbryggerier, och på en skenhelig inställning till syftet bakom punktskatten på alkohol, skriver man på sin hemsida.
Även Sveriges Bryggerier reagerar på den föreslagna skattehöjningen och vill att Magdalena Andersson backar från förslaget.
– Med ännu större prisskillnader mellan inköpta öl i Sverige och övriga länder är risken stor att Systembolagets försäljning till slut minskar och då hjälper det inte med högre skatt för att stärka statskassan. Vi vill värna om det svenska monopolet och kräver att förslaget på höjd alkoholskatt dras tillbaka. Vi kan inte ha en svensk alkoholpolitik som bygger på pandemier och stängda gränser. Vi behöver ha en långsiktigt arbetande regering som säkerställer att Systembolaget behåller sina kunder även när pandemin är över och det görs inte med ett skattetryck som bara ökar, skriver vd Anna-Karin Fondberg i en debattartikel på Aftonbladets sajt.