Klockan är elva på kvällen för den första fullmånen 1999. Förståndiga Grebbestadsbor har gått och lagt sig men på stadens nya bryggeri står Robert Bush och mäskar in det som skulle bli bryggeriets mest mytiska öl.
Robert Bush var ny på Grebbestads Bryggeri. Som så många andra hade han börjat som hembryggare och som så inte riktigt så många andra hade han ett SM-guld i bakfickan. Bryggeriet hade grundats 1995 av Lars Wennerås och denne värvade den framgångsrike hembryggaren.
– Jag hade bryggt en dubbelbock hemma och tyckte att den blev så jävla bra och ville göra den i fullskala på bryggeriet. Så jag tjatade på Lars tills jag fick det. Men han sa ”inte för mycket”, så det fick bli en gång om året. Och då funderade vi på när vi skulle göra den, midsommar eller nyår eller nåt. Men nä, vi gör den vid första fullmånen var vad vi kom fram till, säger Robert Bush på telefon från franska Nice där han numera är huvudbryggare på Blue Coast Brewing Co.
– Eftersom det var en dubbelbock ville jag att namnet skulle sluta på -ator, så det fick bli Lunator, efter månen. Och vid första fullmånen det året mäskade vi in klockan elva på kvällen – och när solen gick upp var vi klara.
Lunator lanserades på Systembolaget i beställningssortimentet.
– Det var ingen som gjort någon etikett så det fick jag göra själv med clipart. Åren därpå gjordes etiketten av Lars Wennerås son. De senaste tio åren har den varit den samma.
En tid efter första lanseringen fick Robert ett mejl från Jan-Erik ”Janko” Svensson, eller som Robert beskriver honom: ”Michael Jacksson, fast i Sverige”. I mejlet stod ”Dricker Lunator en masse och spelar playstation”.
– Det var häftigt, men det fanns inte så många såna svenska öl på den tiden – eller ens nu. Det är få som satsar på lager, speciellt bock och dubbelbock.
Janko har inte riktigt samma minnesbild, när han läser texten ovan.
– Hahaha, har aldrig spelat playstation. Kanske Sim City på den tiden. Jag tyckte ölet var lysande, en smakrik och typtrogen kopia av Münchens dubbelbockar. Kan inte minnas att jag provat den mot Animator, Optimator, Salvator och vad de nu heter, men den skulle definitivt platsa i samma härad. Överväldigande maltkaraktär. Dock inget öl att spara på – gillar inte oxiderad lager.
Det sistnämnda håller inte Robert med om. Han gillar den lagrade Lunator.
– Jag drack årgång 2003 nån gång 2011. Det blir ett annat öl, lite madeira, men inte totalt sönderoxiderad, säger han.
Lunator bryggs än i dag när första fullmånen för året lyser upp vinternatten. Men lite mer dagsljus verkar den ändå ha fått på senare år.
– Vi börjar brygga den på natten och sen kan det ta 18 till 22 timmar innan vi fått ihop vört för 10 000 flaskor, berättar Johan Hansson, Grebbestads nuvarande bryggmästare.
Men samtidigt verkar han sätta mindre tilltro till nattens betydelse för ölet …
– Det gör nog inte så mycket för smaken, utan mer för att hjälpa till att lyfta upp bädden med dragningskraften när man silar malten …
Robert Bush är inne på en liknande linje:
– Fullmånen har en påverkan, kroppen förändras, tidvattnet … jag tror kanske inte på det till 100 procent, men det är en bra story så jag hävdar det i alla fall.
Han minns inte riktigt receptet längre, men tror att orignalet hade münchener- och pilsnermalt och sen traditionell tysk humle: ”perle, hallertau eller tettnanger, eller nåt sånt”. Dessutom är den dekoktionsmäskad, vilket var ovanligt då och är fortfarande idag. Det innebär att en del av mäsken tas ut och värms upp till kokpunkten innan den återförs.
Johan Hansson har färskare fakta om receptet. Enligt honom har det för nästa års brygd en grund av münchenermalt och sen caramünich 2, caraaroma, carafa 3 special och mörk münchenermalt. Det mesta av humlen släpps i under sista halvtimmen av koket och är perle och hersbrucker. Jästen är husets egen stam med dna från w34/70.
– Man har gjort lite småjusteringar på receptet och försökt att göra den mer karaktärsfull, men senare år har vi gått tillbaka till originalet igen, säger han.
– Det är en välbalanserad mörk lager med fokus på malt, men ändå med en väldigt trevlig balans mellan sötma och beska.
Robert håller med:
– Maltigheten spelar första fiolen, är det nåt annat än malten så är kanske lite toner av torkad aprikos. Men jag har inte smakat den på många år eftersom jag inte har varit i trakten eller ens i Sverige så att jag kunnat beställa den.
Lunator har aldrig varit någon storsäljare. Det bryggs bara 10 000 flaskor per år, men det som har bryggts har gått åt.
– Vi hade nog kunnat sälja mer, men det här är vad Systembolaget efterfrågar. Hade de velat ha mer hade vi kunnat sälja mer, säger Johan Hansson.
– Det är många som hör av sig och undrar om det finns något annat sätt att få tag på den för att den är redan är slut på Systembolaget.
Men även om Lunator inte är det som i slutändan betalar lönerna på Grebbestads bryggeri, så har den varit viktig.
– Det är en ganska liten produkt till volymen, men den syns och den hjälpte till att sätta oss på kartan i det tidiga Ölsverige när det inte fanns så många intressanta öl, säger Johan Hansson.
Lunator kan som sagt vara svårt att få tag på, men det finns ett alternativ. Grebbestad gör en svagare variant av den i form av en julbock, som säljs just nu. Man har även gjort en eisbock-variant på senare år, då man tog ut en del av batchen och frysdestillerade den.
Robert Bush har gjort många öl sen Lunator och tycker inte längre att den var den bästa han gjort.
– Jag gör musik och skriver böcker också och precis som där är det alltid den senaste skapelsen som är bäst, säger han.
Alla artiklar i Ölets historia:
Ölet som tagit Dugges till 20 nya länder
President blev vågbrytare för Jämtlands
Lagerölet som blev Nynäshamns Ångbryggeris bästsäljare
Måsen gav rejält med luft under vingarna för Stigbergets
Nebuchadnezzar blev Omnipollos gamechanger
Fynd i frysen gav Brekeriet genombrott
Arbetarporter skräddarsyddes för en pub
Canned Wheat – Ölet som var hazy innan det blev en grej
Golden Ale blev Oppigårds guldkalv
God lager gav goda affärer för Nils Oscar
Med Mariestads vann Spendrups Sverige
Klassikern Carnegie Porter närmar sig 200-årsjubileum
Ölet som orsakade kaos på bolaget
Ölet som bryggs när månen blir full