Ölfestival i Östersund gör comeback

Efter ett ofrivilligt uppehåll är det till helgen återigen dags för Barley brewers fest som samlar 22 bryggerier, de flesta från norra Sverige, till en två dagar lång ölfestival i centrala Östersund. 

Att sprida ordet om hantverksöl är en stark drivkraft för Daniel Hermansson som till vardags driver både den välrenommerade ölbaren Artut och restaurangen Astrids i centrala Östersund. Under pandemin missionerade han för att fler krogar skulle stötta sina lokala bryggerier och 2021 såg han också till att dra igång ölfestivalen Barley brewers fest, som då samlade hela 35 bryggerier. Men det hann bara bli två festivaler.

– Vi hamnade lite på kant med hyrestagare av lokalen vi huserat i, men när den byttes ut vid årsskiftet frågade vi på nytt – och de tyckte att det var en makalöst bra idé. Vi har fått otroligt fint stöd både av näringsidkare, lokal press och politiker som tycker det är viktigt med den här typen av event som ger så mycket tillbaka till staden, säger Daniel Hermansson. 

Daniel lyfter att engagemanget för mat och dryck, inte minst lokalt och hantverksmässigt producerat, är starkt i Östersund.

– Mat- och dryckeshantverk har alltid varit stort i Östersund och Jämtland. Några av de skickligaste yrkesmänniskorna som landet har kommer från vårt område. Intresset för lokalproducerad mat och dryck är enormt stort, och har varit det länge, säger Daniel Hermansson och fortsätter: 

– Jämtlands Bryggeri drog igång redan 1996, och de var under många år ett av loken för svenskt hantverksöl, och har minst sagt bidragit stort till att intresset för lokalproducerat öl i min lilla by är stort. 

På fredag klockan 16 öppnar dörrarna till Verket och bland de totalt 22 bryggerier som finns representerade den här gången, märks bland annat just Jämtlands Bryggeri, men också flera andra lokala bryggerier som Östersunds Nya Ångbryggeri, Åre Bryggcompagni och Svartberget Fjällbryggeri. Bland de mer långväga besökarna finns Omnipollo, O/O Bryggeri,  Hyllie Bryggeri, To Øl och Mikkeller Warpigs. 

– Tidigare år har vi haft fler bryggerier på plats, vilket vi känner har blivit lite för många. I år har vi färre bryggerier, men som istället har med sig mer öl, säger Daniel Hermansson.

Och hur det känns inför nypremiären…?

– Det har varit lite stressigt och som vanligt ångestfyllt. Säljer vi tillräckligt med biljetter? Kommer allt öl? Är ventilationen igång? Har vi el? Vem kör? Vad har vi glömt? Men nu ska det bli fantastiskt att få hänga med alla roliga personer från vår bransch, det är de finaste som dansat i ett par dansgaloscher, avslutar Daniel Hermansson. 

Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR.