Öljätten avslutar kritiserat samarbete?

Kirin funderar på att dra sig ur sina bryggerier i Myanmar. Foto: Kirin.

Folkmord, våldtäkter och tortyr vill ingen förknippas med. Nu planerar stora ölföretaget Kirin att avsluta ägandet i två bryggerier i Myanmar.

 

Det är The Guardian som berättar om Kirins planerade avveckling av sin verksamhet i Myanmar. Landet har fått en hel del kritik för hur man behandlat de rohingyer som bott i landet. Det har rapporterats om mord, våldtäkter och tortyr, och under de senaste åren har 700 000 rohingyer flytt till grannlandet Bangladesh.

Kirin äger två av de största bryggerierna i Myanmar tillsammans med Myanmars regering och det har också ifrågasatts. Kirin har också satsat pengar på flera projekt i landet.

Efter att landets ledare Aung San Suu Kyi kallats till internationella domstolen och där erkänt att landet kan ha genomfört brott mot mänskligheten ökade kritiken.

En FN-rapport säger att alla samarbeten med Myanmars regering är oförsvarbara och för Kirin finns egentligen inget annat val än att se över sitt samarbete.

– Mänskliga rättigheter är en grund i alla våra affärsaktiviteter. Vi ser över de strategiska möjligheterna för vår verksamhet i Myanmar, säger Yoshinori Isozaki, vd för Kirin, till The Guardian.