Olly Bartlett på Stockholm Brewing vill att fler svenska bryggerier gör suröl nästa år, det och mer kan du läsa i hans svari vår enkät.
Vad var det bästa med 2021 på ditt bryggeri?
– Att se bryggargänget växa: Michaels bryggmästarkvalificering från Berlin, Max och Albins fantastiska jobb i hans frånvaro, speciellt med att utveckla våra moderna ipor till samma nivå som lager- och surölen. De är de som står för talangen i bryggeriet och gör ett lysande jobb under svåra omständigheter med permitteringar med att upprätthålla nivån och jämnheten i produktionen. Vad gäller öl så är det Noble Rot Tokaj barrel-aged sour, Return of the Super Saison, Pillow Talk Hazy IPA och Represent Modern Lager som sticker ut för mig.
Vad var det sämsta med 2021 på ditt bryggeri?
– Att se hur svårt det har varit för restaurangerna, speciellt under den första delen av året. De har varit grundläggande för vår verksamhet, och är både våra vänner och kunder.
Vad skulle ett beslut om gårdsförsäljning betyda för er? –
– När restriktionerna tillåter det har vi regelbundna bryggerivisningar och det vore trevligt om folk fick köpa med sig öl hem, som de kan i de flesta andra länder. Det skulle fördjupa upplevelsen och känslan för varumärket mer än ge några större försäljningsökningar. Om det inte var kopplat till visningar kanske det skulle blir mer försäljning, men vi värdesätter Systembolaget som vår största kund.
Vilket svenskt bryggeri imponerade mest på dig under 2021?
– Först vill jag säga att vi var superimponerade av kvaliteten på alla bryggerier som var på Great Swedish Beer Festival. Det känns som att nivån har höjts en hel del överlag. Sen uppskattar vi kamratskapet, hjälpsamheten och samarbetet mellan bryggerier, städer och regionen. Att Sveriges Oberoende Småbryggerier blev en kraft för förändring är väldigt bra, och de som är inblandade ska all heder av det. Det känns som att vi alla är överens. Det är svårt att välja ut nåt särskilt bryggeri, speciellt som det innebär att andra som förtjänar att nämnas utelämnas. Så vår nominering går till hela den svenska bryggerigemenskapen, som har visat att vi är lika bra som i övriga Europa och resten av världen, och dessutom har visat upp motståndskraft och kampanda i svåra tider.
Vilken ölstil vill du se mer av från svenska bryggerier under 2022?
– Det förvånar nog ingen att vi skulle vilja se fler balanserade öl, kanske med mindre alkohol, och mer lättdruckna. Att det kommer fram riktigt bra klassiska bitter är fantastiskt. Vi vill se mer lätta, friska pale ale runt 5,5 procent, mer saison och lager, allt behöver inte vara tungt. Sen skulle vi gilla om fler ansluter sig till oss på den vilda sidan med riktiga funkiga suröl.