Ölprofiler satsar på rom från Hisingen

Två välkända namn inom ölbryggeribranschen i Göteborg, Linus Pilebrand och Anders Hedlund, har nu tagit steget in i spritvärlden genom sitt nya projekt, Ramberget Rom. Företaget, som döpts efter Göteborgs högsta berg, producerar svensk rom på ekologisk melass från Sydamerika.

– Vi bränner vår rom hos lokala destillerier, vilket gör oss till så kallade spökbrännare, säger Linus Pilebrand, som även är huvudbryggare på Göteborgs Nya Bryggeri. Han förklarar att de för närvarande destillerar hos ett destilleri i regionen, men att planen är att så småningom skaffa en egen anläggning.

Enligt definitionen ska rom göras av sockerrör, vilket gör det omöjligt att producera rom helt och hållet av svenska råvaror. Därför importerar Ramberget Rom ekologisk melass från Sydamerika, men resten av produktionen, från mäskning till destillation, sker lokalt i Västsverige. De första batcherna, som de redan jäst och destillerat, har de nya rommakarna lagt på ekfat som tidigare använts för att lagra bourbon.

– Vi jäser melassen själva, för där sätts grundsmakerna. Utifrån det gör vi val av fat och sorterar ut spritfraktionerna som vi vill behålla. Den råsprit vi nu valt ut har en tydlig smörkolaton, som jag tror kommer gifta sig fint med tonerna i bourbonfaten, säger Linus Pilebrand.

Under pandemin tog idén om att starta en romproduktion form och Linus Pilebrand påbörjade en destilleriutbildning på yrkeshögskolan i Kristianstad. Utbildningen gav honom praktiska och teoretiska kunskaper i bland annat destillation och lagring, vilket ledde till att han och Anders Hedlund gjorde slag i saken och startade ett företag tillsammans. 

– Anders och jag delar ett intresse för rom och drycker i allmänhet. Och under den här resan har vi upptäckt paralleller mellan melassrom och öl, som vi ju båda jobbat med. Hela processen fascinerar oss, framförallt hur man kan styra jäsningen med olika jäsmedier.

Ramberget Rom har stora planer för framtiden, men än så länge återstår mycket arbete innan rommen kan lanseras på marknaden. Just nu sköter Linus Pilebrand projektet på sin fritid. Även Anders Hedlund, som är grundare och tidigare delägare av Beerbliotek, arbetar med annat, bland annat driver han en restaurang.

– Vi kan inte jobba på heltid med det här. Det kommer ta många år innan våra fatlagrade romsorter kan släppas, men vi tittar också på att ta fram andra produkter under resans gång. Exakt vad lämnar vi ännu så länge osagt, säger Linus Pilebrand.

Ramberget Rom är inte ensamma om att satsa på rom i Sverige. I städer som Uppsala och Norrköping finns redan etablerade romproducenter och intresset för rom växer stadigt. En av de största globala romtrenderna är den ökande efterfrågan på premiumrom. Linus Pilebrand ser därför positivt på framtiden och hoppas att Ramberget Rom kommer att kunna bidra till att sätta svensk rom på världskartan.

– Jag märker en underström, bland konsumenterna och producenterna, att det finns en efterfrågan på annat än öl, whisky och gin. Samtidigt har många en uppfattning om att rom är en söt spritsort, men vi vill visa att det finns mer än så, säger Linus Pilebrand.

Just nu håller Rambergets Rom på att bygga upp ett eget innestående lager av fyllda fat. Men inom kort kommer de också börja anordna provningar, där de tänker servera sin egen råsprit tillsammans med andras romsorter, just för att vissa bredden på smakerna.

Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR.