Ölstugan Tullen rivstartar ut ur pandemin och öppnar minst fyra nya krogar framöver.
Det är i Borås, Norrköping, Linköping och Göteborg som de nya krogarna ska ligga.
– Vi har jobbat på och haft gott om tid under pandemin att smida våra planer. Det här är rätt strategiskt för oss, säger Andreas Jakob på Tullen.
– Det har varit så mycket negativt och vi måste tänka positivt. Någon gång måste det vända och förhoppningsvis har vi gjort rätt och den värsta faran är över.
De två som ligger närmast i tiden är Borås och Göteborg. I Borås är läget mitt i stan på Allégatan 26.
– Den kommer att vara en ganska liten, men med en stor uteservering. En trevlig lokal och ett trevligt läge.
I Göteborg, som redan har ett stort antal Tullen, är det nu dags för Gamlestaden.
– Den hamnar i ett nybyggt hus mittemot Coop vid SKF-hållplatsen i ett väldigt bra läge.
Bröderna Jakob som driver Ölstugan Tullen är från Östergötland. Därför är det kanske inte så konstigt att man nu också startar krogar där.
I Norrköping har de tagit över Saliga Munken, men det har precis hänt och öppningen kommer att bli efter att Borås och Gamlestaden är klara.
– Saliga Munken körde ett koncept som liknade vårt med svensk husmanskost och lite profilöl.
Slutligen handlar det om Linköping, som får vänta längst. Andreas räknar börja renovera den vid årsskiftet.
– Vi har tagit över Gula Huset, en gammal klassisk krog och ett väldigt fint ställe. Bor man i Linköping så känner man till det. Där har vi en stor innergård också för uteservering.
Men det stannar inte där, även om Andreas Jakob inte vill gå ut med mer städer just nu.
– Det blir fler efter Linköping och då kommer vi bland annat att titta norröver, säger han.
De nya krogarna kommer att följa Tullens husmanskoncept och ha en blandning av svensk öl från Spendrups och hantverksbryggerier.
– Vi är fortfarande en krog med lokal öl. Vi jobbar med hantverksöl, det är en stor del av vårt koncept, säger Andreas, som känner sig lite orättvist påhoppad på grund av att Ölstugan Tullen sägs ha tagit bort hantverksölen under pandemin.
– Vi har skurit ner på hantverksöl, men vi har också skurit ner på Spendrups. Vi vill att Tullen ska leva vidare. Det är inte smart att köpa in ett fat som kostar 3000 kronor, som måste gå åt på en vecka när man tappat 75 procent av beläggningen.
Han säger också att alla Tullenkrogar hela tiden haft hantverksöl på kran under pandemin.
– Så det stämmer inte att vi inte haft några hantverksöl på fat. På våra stora ställen har vi tio gästkranar, som vi drog ner till fem. På några har vi åtta som vi drog ner till fyra och nån har sex och där drog vi ner till tre. Men vi tog också bort två från Spendrups.