Ta fram dina lederhosen och bjud vänner och bekanta på din hemmaversion av en äkta bayersk oktoberfest. Beernews Simon Svensson guidar bland traditionerna och ger fem öltips som höjer festligheterna på hemmaplan till bayersk nivå.
O’zapft is – Det är tappat! Med dessa ord inviger Münchens borgmästare på lördag den 21 september – precis som varje år – den 16 dagar långa Oktoberfesten. Och det är verkligen en fest i ordets rätta bemärkelse. De största tälten i den bayerska staden rymmer mellan 6 000 och 7 000 personer, och när orkestern börjar spela och alla reser sig för att skåla med sina enliters masskrug finns det inte en tanke på vardagens bekymmer eller morgondagen. På gott och ont…
På Oktoberfest serveras endast öl från sex klassiska bryggerier i München: Paulaner, Augustiner, Hofbräu, Löwenbräu, Hacker-Pschorr och Spaten. Augustiner är en klar favorit bland lokalbefolkningen, medan Hofbräu är känt för att vara livligast när kvällen närmar sig sitt slut. Varje bryggeri har sin egen atmosfär och charm. Förutom bryggeriernas egna tält finns det också flera stora tält som drivs av restauranger och andra aktörer. Totalt finns det 14 stora tält och 20 mindre.
Att kalla dessa för tält är dock en underdrift. Det handlar mer om salar eller ölhallar. Varje byggnad är unikt och vackert dekorerad, alltid i sann bayersk stil. De många humlerankorna som pryder byggnaderna skapar en känsla av att gränsen mellan inne och ute suddas ut. De flesta tält har en stor scen i mitten med plats för en ordentlig orkester, och längs väggarna en entresol där gäster kan njuta av festen på två våningar.
Om det är fullt inne i tälten finns det också stora biergartens utanför. Även om temperaturen börjar sjunka här hemma vid den här tiden på året, kan man i München ofta njuta av temperaturer motsvarande högsommar i Sverige.
Så varför inte grilla en halv kyckling och några bratwursts, blanda ihop en syrlig tysk potatissallad och dekorera med de obligatoriska rädisorna, skivad rättika och en klick senap. Ta sedan en sväng till den tyska livsmedelskedjan som finns över hela landet och köp ett gäng färska pretzels. Sätt slutligen på tysk ompabompa-musik på hög volym och häll upp några rejäla sejdlar öl så skummet yr. Nu är allt upplagt för en riktig Oktoberfest hemma i stugorna.
Här följer fem olika öl som passar på din alldeles egna Oktoberfest. Det är bara två av dem som går att finna på den riktiga oktoberfesten, men har alla någon form av koppling till festligheterna och tillsammans ger de ett ännu härligare ölutbud. Samtliga säljs på 50 cl så det krävs två flaskor för att fylla ett Oktoberfestglas.
Löwenbräu oktoberfestbier
Ett av de officiella bryggerier som är representerade på plats på wiesn, vad Münchenborna själva kallar festen. Namnet är egentligen namnet på platsen där festligheterna hålls, Theresienwiesn. Ölet har allt vad ett riktigt oktoberfestöl ska ha. Det är maltigt och gyllene med smaker av ljust bröd som drar mot stekt toast. I bakgrunden kan lätta karamelltoner anas. Ölet är rejält fylligt men samtidigt mjukt och förrädiskt lättdrucket trots över sex procents alkoholhalt.
Weihenstephaner Festbier
Weihenstephaner är ett legendariskt bryggeri som ligger strax utanför München. Bryggeriet är inte representerat på själva festen och får därför inte använda beteckningen oktoberfestöl. Men en festbier får glida med här också. Ölet är något slankare än de riktiga oktoberfestölen. Med en lätt sädig smak och en brödighet som drar mot barkis. En framträdande humlefräschör ger ölet en uppiggande, blommig humlekaraktär.
Ayinger Festmärzen
Märzen var under lång tid ölet som konsumerades på Oktoberfest, ända in på sent 1900-tal var det fortfarande den bärnstensfärgade lagern som gällde. Idag är det oftaste ett ljusare öl som serveras. Ölet bidrar med gräddig malt, brödskorpa och lite sirapstoner. Årets version kändes, om man ska klaga lite, något trött men ölet kniper ändå en plats bland de fem tipsen här. Fortfarande en mycket god öl.
Paulaner Weissbier
Det är inte bara lageröl som serveras på Oktoberfest. Det finns även ett antal biergartens med weissbier och sällan är den väl så god som här. Pinfärsk under en blå bayersk himmel är den ett välkommet avbrott mellan alla lager. Smaken domineras av skumbanan även om de förväntade nejlikatonerna också finns med. Weissbier är det enda undantaget på Oktoberfesten, tillsammans med vin(!), som dricks ur 0,5 liters glas.
Oppigårds dunkel
Det var länge sedan det serverades dunkel på Oktoberfest men öltypen är så förknippad med Bayern i allmänhet och München i synnerhet att det aldrig är fel att servera en dunkel på en Oktoberfest. Oppigårds får här vara den enda svenska representanten i startfältet. När svenska bryggerier gör klassiska tyska stilar, utöver pilsner, måste detta premieras. Och inte blir det svårare av att Oppigårds gjort en mycket stiltypisk version som kunnat lura vilken Hofrbäuhaus-gäst som helst. Ölet bjuder på lättrostade smaker, toner av husmanknäckebröd tillsammans med lätta chokladtoner i bakgrunden som ger ett mjukt och mycket sympatiskt öl med härlig ljusbrun färg som det är svårare att sluta dricka av än att börja.
Läs också:
• Inga fler svenska oktoberöl
Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR.