Ett snickeri fick byggas om när trion bakom Glabo Gårdsbryggeri bestämde sig för att vara mer än hembryggare. Planen är att växa trots en tuff hemmamarknad.
Det är vid Blankaholm mellan Västervik och Oskarshamn som trion Magnus Öhman, Per Åström och Lars- Åke Olsson startat sitt bryggeri.
Som i de flesta fall började det med hembryggning på utrustning som de hade byggt själva.
– Vi var i en slaktbod då, den gemensamma nämnaren mellan oss är just jakt. Vi byggde i hop ett bryggverk med bland annat kastruller, säger Magnus Öhman.
Intresset växte i takt med att ölen blev bättre och det dök upp funderingar på att starta sitt eget bryggeri. Men resan dit var inte helt enkel.
På Lars-Åkes gård kunde man använda ett före detta snickeri och där började man att renovera.
– Vi lade nytt golv, byggde väggar och gjorde om snickeriet till ett bryggeri. Det tog sin tid, säger Öhman.
I samband med en ölfestival i höstas i Oskarshamn hade man sin kommersiella premiär och sedan har det fortsatt på inslagen väg. Trion brygger på ett 250-liters bryggverk och det blir dubbelbryggningar varje gång.
Försäljningen har gått helt okej även om det varit tufft på hemmamarknaden.
– Det är svårt att komma in på barerna här i närheten, nästan alla har avtal med större leverantörer och måste säga nej till oss, säger Öhman.
Efter hand har det lossnat lite och dessutom har de sålt en del öl till Göteborg.
Så här långt är det två öl som man haft fokus på. En tjeckisk pilsner och en bitter.
– Vi brygger sådant som vi själva tycker är gott. Vi har fokuserat på att göra de ölen riktigt bra. Vi har alla andra jobb och vill skynda långsamt med bryggeriet, säger Öhman.
Målet på sikt är att ha ett grundutbud med ett antal öl och sedan göra en del säsongsöl.
– Det är tänkt att vi ska växa, men det fr ske långsamt. Nästa steg är nya jästankar, säger Öhman