Oppigårds startar sitt eget surölsprogram. Slutmålet är 20 000 liter per år och ölet har anor från tidigt 1800-tal.
Oppigårds är Sveriges största hantverksbryggeri och har genom åren bevisat att man klarar av att brygga god öl inom många olika stilar. Nu är det dags att även börja med suröl.
– Vi bygger ett hus på 288 kvadratmeter som ska vara för surölen och det kan bli premiär för ölen under nästa år, säger Oppigårds grundare Björn Falkeström.
Surölsprojektet har en mycket spännande lokal koppling. Ölentusiasten Håkan Hultén bor i närheten av bryggeriet och i hans familj har det tagits hand om ett ekfat med öl ända sedan 1806. Däri har det hela tiden funnits suröl och vartannat år har hälften tappats, samtidigt som man fyllt på med ny öl i tunnan.
Detta för att låta den befintliga, över 200 år gamla, jästkulturen fortleva.
Hultén är en hängiven hembryggare och han träffade Falkeström för första gången för drygt tio år sedan. Han kallar ölet för Gammalt Öl och det är det som är grunden i Oppigårds ölsatsning.
– Jag har fått en bottensats från deras tunna och den ska ligga till grund för mitt surölsprojekt, säger Falkeström.
I dagsläget finns fem ekfat på vardera 200 liter hos Oppigårds och tanken är att skala upp det. Först till 25 fat och sedan till 125. När allt är i gång kan det bli en produktion på cirka 20 000 liter suröl per år.
– Det är kul att det här är ett öl som levt länge i Hedemoratrakten. Jag har börjat att tycka allt bättre om suröl, bland annat gillar jag 3 Fonteinen och Cantillon, säger Falkeström.
Den första laddningen med öl har stått i ett år nu och kanske kan det bli premiär under nästa år. Ölet blir en suröl i belgisk stil och sägs påminna en del om det Rodenbach skapar. Det kan också bli aktuellt att använda frukt i en del av ölen.
– Jag har smakat på det som stått ett år nu och det verkar lovande, säger Falkeström.