Oppigårds satsar rejält med ett helt nytt bryggeri. På sikt kan kapaciteten i byggnaden bli hela sju miljoner liter per år.
– Det är en stor satsning, vi kommer inte att växa ur det här bygget under min livstid, säger grundaren Björn Falkeström.
Redan i dag är Oppigårds riktigt stort för att vara ett svenskt mikrobryggeri. Kapaciteten ligger på cirka två miljoner liter per år. Men det räcker inte längre.
– Vi har slagit i taket kapacitetsmässigt och kan inte bygga ut. Så vi köpte en fotbollsplan 170 meter från där vi är nu och där bygger vi nytt, säger Falkeström.
När det nya bryggeriet är klart når man en kapacitet på cirka 4,5 miljoner liter per år. Men med utrymme för fler tankar kan kapaciteten ökas till sju miljoner liter per år.
– Dessutom går det att bygga till ytterligare.
Då ska vi komma ihåg att även det gamla bryggeriet med en kapacitet på två miljoner per år finns kvar.
Oppigårds historia går tillbaka till nyårsafton 2003. Då krossade Björn Falkeström malten till sin första öl. På nyårsdagen 2004 mäskade han in.
– Vi bryggde 8000 liter under 2004, jag tror vi bara bryggde 5-6 gånger det första året.
Därefter har det hänt en hel del. Oppigårds har växt genom åren och nu tas ett stort steg framåt.
Det är framför allt på den svenska marknaden som man jobbat.
– Vi tackade länge nej till erbjudanden om att exportera. Det kanske var dumt, men vi har inte haft kapacitet till det.
Nu har exportdörren öppnats och Oppigårds öl finns i Frankrike, Spanien, Finland och England.
– Vi jobbar en del med det, men har inte satt några kvantitativa mål.
I och med att det blir både en ny byggnad och ett nytt bryggverk, så slipper Falkeström ett produktionsstopp vid övergången till det nya.
– Till det nya tar vi med erfarenheter som vi fått genom åren och på så sätt ska vi kunna göra förbättringar. Det är svårt att utveckla kvaliteten när vi slår i kapacitetstaket, nu ska vi få en bättre stabilitet, säger Falkeström.
Det nya bryggverket på 8000 liter ska vara klart att brygga på 10 november. Då börjar det skapas öl i Sveriges största mikrobryggeri. Nuvarande bryggeri kommer att fortsätta användas och tanken är att det blir lite mer experimentella brygder där.