Oro och glädje över gårdsförsäljningen

Under onsdagen röstade riksdagen för gårdsförsäljning, som nu träder i kraft den 1 juni. Men Folkhälsomyndighetens instruktioner om hur verksamheten ska bedrivas kommer först i maj. En som oroar sig för överdriven detaljstyrning i instruktionerna, och att kommunerna agerar väldigt olika inför implementeringen, är Stockholmsmoderaten Johan Hultberg.

Än är inte sista ordet sagt om gårdsförsäljning, men att det blir av, det står nu klart efter att riksdagen med röstsiffrorna 154 mot 129 beslutat om saken. Som väntat röstade Tidöpartierna för förslaget, Centern avstod från sina röster eftersom de vill se liberalare villkor och Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet röstade emot. 

Inför omröstningen har gårdsförsäljning diskuterats flitigt och efter att Folkhälsomyndigheten i början av månaden presenterade sitt skarpa förslag om hur gårdsförsäljningen ska gå till så har besvikelsen – inte minst från många bryggeriers håll – varit stor. I en debattartikel i Sydsvenskan, som skrevs under av 60 bryggerier, lyfter man fram att Folkhälsomyndighetens krav både är kostnadsdrivande och tidskrävande och att gårdsförsäljning därför blir en börda istället för en ny möjlighet. Vidare menar de att kraven är orimliga sett till försäljningsvolym och att myndighetens förslag riskerar att helt dra undan mattan från små, oberoende bryggerier – vilka är de som ges möjlighet till gårdsförsäljning. 

Exakt hur Folkhälsomyndighetens instruktioner kommer att se ut presenteras i mitten av maj. Därefter är det upp till kommunerna som beviljar tillstånden att fastställa bland annat öppettider. Där har S-ledda Stockholm Stad redan deklarerat att det kommer vara Systembolagets öppettider som gäller, det vill säga ingen gårdsförsäljning efter klockan 20 eller på söndagar. Något som bekymrar bland annat Moderaternas förstanamn i socialutskottet, Johan Hultberg.

– Kommunerna verkar nu agera väldigt olika. Å ena sidan har vi moderatledda kommuner såsom Höganäs som gör allt i sin makt för att gårdsförsäljningsreformen ska bli lyckad och å andra sidan har vi S-ledda kommuner så som Stockholm där man lokalt vill skjuta reformen i sank genom att inte tillåta gårdsförsäljning på söndagar, säger han till Beernews och fortsätter: 

– Nu gäller det, som jag sa under dagens debatt, att Folkhälsomyndigheten landar i rimliga föreskrifter och inte överimplementerar lagstiftningen. Viktigt är också att kommunerna är på tå och säkerställer att gårdsförsäljning kan dra igång så snart den nya lagstiftningen träder i kraft den 1 juni. Men i det stora hela är jag väldigt glad över att riksdagen äntligen har röstat ja. 

Utmaningarna och restriktionerna till trots, strax efter att beskedet om gårdsförsäljningen kom hördes många positiva röster på sociala medier. Bland dem hör ciderproducenten Lena Rydberg-Ericsson på Köpings Musteri som skrev: 

”I så många år har vi väntat. Så många utredningar och så många debatter – men nu har vi en lag! Låt oss nu alla hjälpas åt att göra den till det den var tänkt för – nämligen att få igång besöksnäringen på landsbygden.”

Spike Brewery hör också till de som jublar: 

”Äntligen! Ett historiskt beslut som gynnar både svenska producenter och landsbygden. Det här öppnar nya möjligheter för småskaliga vingårdar, bryggerier och destillerier – på plats, där magin sker. Vi ser fram emot att stötta denna utveckling.”

Liksom Good Guys Brew: 

“Idag skålar vi hör en historisk och positiv händelse i svenska riksdagen. Mer om gårdsförsäljningspremiären inom kort.”


Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR.