Den totala alkoholkonsumtionen sjönk. Men de som drack mycket före pandemin drack ännu mer under den. Det visar ny statistik.
Det är Centralförbundet för alkohol- och narkotikaforskning, CAN, som tagit fram statistik när det gäller svenskarnas alkoholkonsumtion. 9000 personer har intervjuats och siffror som slår samman alkoholförsäljning från Systembolaget, restaurangförsäljning och införsel från andra länder visar att konsumtionen har sjunkit.
Men det finns ett problem och det gäller personer som drack mycket alkohol redan före pandemin. Det visar sig nämligen att cirka fem procent av befolkningen ökat sin konsumtion från redan stora mängder.
– Fem procent kan låta lite men det handlar om drygt 400 000 personer. Mycket talar för att den här gruppen redan innan pandemin hade en hög konsumtion. Att den då ökar kan bli problematiskt och ge ett ökat tryck på alkoholvården, säger forskaren Björn Trolldal till Dagens Nyheter.
Den nya undersökningen visar att 70 procent av svenskarna har druckit lika mycket alkohol som tidigare, medan 17 procent minskat sin konsumtion.
Framför allt är det unga vuxna som dragit ned på konsumtionen av alkohol.
– Ju äldre man är, desto mindre har man förändrat sin alkoholvana under pandemin, säger Trolldal.
Mellan 2009 och 2020 har den totala alkoholkonsumtionen sjunkit med åtta procent i Sverige. Men vi dricker fortfarande mer än vi gjorde i mitten av 1990-talet.
I början av 2000-talet steg nämligen konsumtionen snabbt, bland annat för att det blev tillåtet att ta in mer alkohol från andra länder.