Den här veckan är Per Fjerdingby från Falkenberg veckans hembryggare.
Namn: Per Fjerdingby
Ort: Falkenberg
Ålder: 43
Hembryggare sedan: 2006
Varför började du som hembryggare och hur började det?
– Eftersom jag var ölnörd fick jag 2006 en weekend i present av min fru där hon också köpt biljetter till SM i hembryggning i Kalmar. Då upptäckte jag denna fantastiska värld och började brygga kort därefter. Minns de första åren, då var hembryggning verkligen en ovanlig och udda hobby och man tyckte det var coolt att man kunde få tag på amerikanska humlesorter som Cascade och Amarillo…
Hur mycket tid lägger du på hembryggning varje vecka? Hur hittar du tiden?
– Det har gått i perioder över åren från 2006. Idag kanske jag snittar på en bryggning i månaden med allt det innebär i olika steg. Under småbarnsåren var det helt klart svårt att få till bryggning. Hade ett system där jag började värma mäsk- och lakvatten innan middag. Mäskade in direkt efter middagen och höll sedan tummarna på att läggning gick bra och barnen sov tills det var dags för lakning. Vissa mäskningar blev långa! Nu har jag det perfekt med ett garage med vatten och brunn plus bra plats för utrustning och extrakylar, så nu finns inga ursäkter.
Beskriv vad det svåraste enligt dig är med att brygga öl hemma?
– När jag började brygga 2006 tyckte jag det var svettigt att hålla på med beräkningar, temperatur och mätningar av olika slag helt manuellt. Det var svårt att träffa rätt om man varierade recept och ingredienser. Men idag när det finns så många inspirerande receptböcker och program som räknar åt en, i kombination med fantastiskt bra utrustning som bryggverk och jästemperaturstyrning, så är det mesta ofantligt mycket lättare. Det är en bra utveckling så man kan slappna av mer och ta en öl medan man brygger.
Vilket av dina öl är det bästa du bryggt? Vad gör det så bra?
– Måste vara en belgisk quadrupel jag bryggde nyligen. Återanvände jäst från en bryggning av en belgisk dubbel (som också var kanon) så jästen var pigg och orkade med en riktigt stark öl på över 10 procent. Jästsorten var en stam som sägs komma från Rochefort och som jag är oerhört svag för. Blev en fantastiskt bra balanserad öl som liknar Rochefort 10.
Vilket öl i världen skulle du helst vilja kunna brygga lika bra som originalet?
– Skulle nog vara nån belgisk med vildjäst. Typ Liefmans Goudenband, Rodenbach Grand Cru eller Boon Oude Geuze. Jag har börjat brygga med vildjäst och det står damejeanner överallt i garaget, men det är svårt att komma upp på samma nivå som de belgiska mästarna märker jag.
Har du eller har du haft några planer på att starta ett kommersiellt bryggeri?
– Nej. Tror inte jag skulle gilla den industriella aspekten av jobbet eller det slit det innebär att få ut öl på marknaden. Att behöva begränsa sig och brygga en handfull sorter om och om igen som funkar på marknaden känns heller inte lockande eftersom den delen jag älskar mest med hembryggning är att komponera och justera recept. Att försöka behärska så många stilar som möjligt och kunna brygga det som för stunden känns spännande är det fina med hembryggning. Dessutom är nog varannan batch jag gör en belgisk ölstil och det skulle nog inte fungera så bra kommersiellt.
Ditt bästa tips till andra hembryggare?
– Att göra många experiment för att lära sig! Köp ett gäng småhinkar eller dunkar, dela upp vörten och testa olika jästsorter, det är alltid lika spännande att jästen kan göra så olika öl av samma vört. Eller laka ut stark vört för ett kok, addera ytterligare någon specialmalt och låt stå som en mäsk en stund till och laka ut en svagare vört med annan karaktär för ett andra kok, så får man två öl av samma grundmäsk. Eller testa att dela upp färdigjäst öl för att torrhumla med olika humlesorter.
Berätta om ditt värsta misstag/olycka som bryggare?
– Hällde nyligen ut 20 liter flamländsk röd. Hade stått i ett år och verkade mycket lovande när jag provsmakade vid 6 mån och 9 mån. Men när jag tänkte flaska efter ett år så var den allt annat än så syrlig och fin som batchen innan. Ofantligt tråkigt att behöva hälla ut nåt som stått och stirrat på en i garaget, skapat förväntningar och hanterats som en liten bebis i ett år.
Antingen eller …
Ljust eller mörk: Mörkt
Kastrull eller bryggverk: Bryggverk
Flaska eller fat: Fat (fast gärna 75 cl för belgiska)
Pub eller hemma: Pub
Session eller imperial: Session
Surt eller beskt: Surt (om vildjäst, inte snabbsurt)
Reinheitsgebot eller Omnipollo: Gärna varannan