Per mest stolt över sin pumpaöl

Hembryggarna

Per Sund Foto: Privatbild

Namn: Per Sund (Bryggare Sund på Facebook och bryggare_sund på insta)

Ort: Uppsala

Ålder: 47

Hembryggare sedan: 2015.

Varför började du som hembryggare och hur började det?

– Fick ett startkit av min fru i julklapp 2014.

Hur mycket tid lägger du på hembryggning varje vecka? Hur hittar du tiden?

– Svårt att säga timmar per vecka…

– Kör mest säsong då det är för varmt på sommaren (även om suget är svårt) och då är det intensiva perioder som gäller. Men det kan bli åtminstone en bryggning i månaden i snitt.

– Hitta tid är sällan ett problem.

Vad är det svåraste med att brygga öl hemma?

– Utrymmet då jag har allt undanpackat mellan bryggningarna.

– Lyckligtvis har jag via hembryggarföreningen UHBF tillgång till brygglokal när jag vill göra större satser.

Vilket av dina öl är det bästa du bryggt? Vad gör det så bra?

– Jag är mäkta stolt över min pumpaöl som jag kallar Halloween Night. Har hittad en perfekt balans mellan kryddor och den söta pumpan.

Vilket öl i världen skulle du helst vilja kunna brygga lika bra som originalet?

– Jag har börjat jaga Löwenbräus Oktoberfest som jag tycker är löjligt god. Har en bra bit kvar 🙂.

– Sen har jag äntligen börjat hitta rätt med tysk pilsner efter många försök. Den senaste fick gott betyg.

Har du eller har du haft några planer på att starta ett kommersiellt bryggeri?

– Inga planer nej, snarare önskedrömmande.

Ditt bästa tips till andra hembryggare?

– Våga och vinn! Köp böcker och bli inspirerade. Gustav Lindhs bok har betytt enormt mycket för min utveckling. Det fanns en period jag tänkte ge upp pga att nästan allt blev bara mediokert, då köpte jag hans bok och fick ny inspiration.

– Vattnet är enormt viktigt för hur öltypen! Samt jästemperaturen.

Berätta om ditt värsta misstag/olycka som bryggare?

– Gjorde en Imperial Stout som small av i vårt vita kök. Då var inte min hobby värd många kronor, inte jag heller…

Angingen eller …

Ljust eller mörk: Ljust på sommaren, mörkt på vintern.

Kastrull eller bryggverk: Kastrull.

Flaska eller fat: Flaska.

Pub eller hemma: Pub (om den är bra)

Session eller imperial: Imperial.

Surt eller beskt: Beskt.