För 20 år sedan flyttade belgaren Peter Bouckaert till USA. Det blev starten för amerikansk suröl.
– Jag vill göra hela USA surt, mitt slutmål i livet är Bud Light Sour, säger han.
Det är Coloradoan.com som gjort en större intervju med Bouckeart, som i 20 år jobbat på New Belgium.
Belgaren hade en anställning på Rodenbach i Belgien när chansen att flytta till USA dök upp. Peter Bouckaert och hustrun Frezi var inbjudna till en ölkonferens i Boston och där kom frågan från New Belgium.
Efter viss betänketid tog bestämde sig de båda för att flytta. Bouckaert fick snabbt stort inflytande över produktionen i en tid när det mest fanns engelska och tyska influenser på de amerikanska bryggerierna.
Sakta men säkert började han att experimentera med sura öl.
– Jag minns första gången jag smakade. Jag visste inte vad folk skulle tycka, det var en utmaning, säger bryggeriets delägare Kim Jordan till coloradoan.com.
Satsningen fortsatte och bar frukt. 2000 blev det brons, 2001 och 2002 blev det guld för surölet La Folie. I klassen belgisk och fransk öl, på den tiden fanns inte ens en klass för suröl.
I dag ser det annorlunda ut. New Belgium distribuerar öl till i princip alla delstater i USA. Och vid senaste Great American Beer Festival fanns 142 olika amerikanske suröl med.
Och allt startade med att en ung belgare bestämde sig för att flytta till USA.