Peter M Eronson skrivit många ölböcker och en Sveriges största förespråkare av ölstilen mild. Nu svarar han på Beernews sommarfrågor.
Eronson har två år rad skrivit världens bästa ölbok. Nu svarar han på alla våra frågor och berättar bland annat om sin favoritölstil i sommar.
1. Vilket är ditt allra bästa ölminne?
– Utan tvekan första gången jag åkte till Edinburgh 2005 med min fru Emma. Då hade vi varit tillsammans i typ 2 månader och eftersom hon hade bott där innan tog hon runt mig på alla möjliga sagolika pubar. Första gången jag drack cask utanför Sverige.
2. Vilket är ditt favoritbryggeri i världen? Varför tycker du det?
– Nynäshamns Ångbryggeri. Jag gillar helt enkelt deras hussmak och eftersom den är så unik är deras öl inte lik någon annans. Det är också oerhört stabila och jag kan inte minnas att jag fått en dålig öl från dem på över 15 år. Det är imponerande.
3. Hur många bryggerier finns det i Sverige om tre år? Motivera ditt svar.
– Färre än i dag skulle jag gissa. Jag tror att det kommer börja dala redan nästa år då allt fler kommer inse hur mycket jobb det innebär med att ha ett bryggeri samt hur mycket tid det kräver. Många har trots allt sin bryggerier på hobbybasis men jag är sjukt imponerad att de orkar att balansera det med sina heltidsjobb. All heder till alla småbryggerier där ute! Men… om det här med gårdsförsäljning blir verklighet, då kommer nog bryggerier och framförallt bryggeripubar öka markant.
4. Vilken är den allra bästa sommarölen? Vad gör den så bra?
– Belgisk witbier. Torr, lätt syrlig, frisk och läskande. Väldigt tacksamt att brygga själv också då det alltid blir bra.
5. Vem i hela världen skulle du allra helst vilja dricka en öl med? Varför?
– Jasper Fforde. En av mina absoluta favoritförfattare som jag gärna bara hade tagit en öl med och snackat litteratur och skrivande.
6. Vilken är den bästa ölfestival du varit på? Vad gjorde den festivalen så bra?
– Första gången jag var på SM i hembryggning. Det var i Linköping 2014. Även om jag hade bryggt i flera år hade jag aldrig varit på en sådan stor tillställning med som många olika och varierande ölstilar. Fler än på en ”vanlig” ölfestival. Hembryggare gör även de lite smalare ölstilarna eftersom de inte behöver tänka på att sälja.