Bildspel
Magnus Andersson och Martin Gren har siktat på att ta sig till Beerbliotek i ett år. På fredagen blev det äntligen av. "Jag tycker att det är roligt att dricka öl i bryggerimiljö och sen vill vi stödja bryggerierna.", säger Martin.
En nyzeeländare, en svensk, en australiensare och en sydafrikan möttes på ett kafé… Nej, det är inte början på ett skämt utan början på något helt annat: Beerbliotek. Det var 2013 och nu firar bryggeriet i Sandarna i Göteborg fem år.
Darryl De Necker och Anders Hedlund mötte Adam Norman och Richard Bull av en slump på deras kafé på Linnégatan. Vinkillen Darryl blev stamkund och fångades snart in av Adams och Richards ölintresse. Så började det.
– Vi hade gemensamma intressen och jag blev stammis. De frågade mig om jag ville vara med eftersom de visste att jag kunde sälj och grafisk form. Sen bryggde vi hemma i tre år innan vi startade bryggeriet.
Det var 2013. I helgen, fem år och 210 olika öl senare, firade numera välkända Beerbliotek sitt jubileum i bryggeripuben.
– När jag ser tillbaka så känns det som om det har gått 20 år, säger Darryl, som var på plats på fredagskvällen.
– Det har gått så snabbt och vi har växt så mycket på den tiden. Det är en stor utmaning för oss precis som resten av branschen. Just nu håller vi på att titta på ett affärssystem som ska koppla ihop hela produktionen och förenkla planeringen. Ett riktigt system som gör att vi kan växa som ett riktigt företag.
Han berättar att det är väldigt hektiskt på bryggeriet nu, bland annat för att de snart släpper Moment of Clarity, det vill säga GBG Beerweek-ölen 2017, till 96 systembolag. Dessutom väntar release av Unperial Stout om två veckor.
– Så det blir inte så mycket firande för oss. Alla är trötta och på måndag måste vi fortsätta jobba som vanligt. Vi släpper Black Ale Chilli och har öppet så att folk kan komma hit, det är allt vi hinner med.
Anledningen till att de släppte just Black Ale Chilli var att det var den första ölen som bryggdes 2013. 2015 bryggdes den igen. Och så nu då. En öl som Darryl gillar.
– Men för mig smakar den bäst i minnet, hur det kändes den där första kvällen när vi släppte den på Ölrepubliken 2013.