30 personer per år tas in för att lära sig olika hantverksyrken. Linus Pilebrand var en av de första bryggarna som antogs, nu lär han sig yrket genom att vara heltid på Beerbliotek.
Det är Stiftelsen Hantverk & Utbildning, med säte i Leksand, som varje år tar tar in personer som vill jobba med olika hantverksyrken. Det kan handla om keramik, bokbinderi, silversmede. Eller ölbryggning.
– De tar hänsyn till hur arbetsmarknaden ser ut och det har ju blivit många nya bryggerier de senaste åren, säger Linus Pilebrand.
Han började på utbildningen, som i princip helt är förlagd till bryggeriet, i augusti i fjol. Som mest kan han utbilda sig i fem terminer, men det är också möjligt att bli klar tidigare.
– Jag gillar att jag får lära mig genom att verkligen göra saker. Jag blir inblandad i alla delar av processen, säger Pilebrand.
Det är inte helt lätt att komma in på utbildningen. Det krävs en hel del förkunskaper och dessutom får du presentera dig vid ett möte med skolledningen.
– Dom vill kolla så att man verkligen är intresserad och vill jobba med det här.
Stiftelsen har sin grund i ett donation från konstnären Gustav Theodor Wallen, som 1947 såg till att hantverksutbildningen startades.
Pilebrand är en av de första som går utbildningen med ambition att bli bryggare, men det blir allt vanligare.
– Många vill bli silversmeder eller guldsmeder, men det behövs ju inte hur många som helst i de yrkena.
Adam Norman, bryggare och delägare på Beerbliotek, är handledare för Linus och har kontakter med skolan. Men till allra största delen ger utbildningen möjlighet att vara så nära yrkeslivet som möjligt.
– Jag känner att jag har kommit väldigt långt, och jag får göra allt möjligt på bryggeriet. Beerbliotek är inte så uppdelat mellan sysslorna utan alla kan göra allt, säger Pilebrand.
Han är i grunden musiker och har turnerat en del med olika punk- och hårdrocksband. Men turnelivet lockar inte längre och han ser fram emot att få jobba som bryggare.
– Jag hoppas det ska lösa sig. Helst vill jag vara anställd någonstans, det känns som att det börjar bli lite mättat med nya bryggerier.