Pionjär i konkurs – hopp om ny köpare

I veckan lämnade ett av Sveriges riktigt tidiga hantverksbryggerier, Grebbestads Bryggeri, in en ansökan om konkurs. Bakgrunden är svårigheten att hantera de skatteskulder som ackumulerades under pandemin. Bryggeriet har ställts inför återbetalningskrav som de inte kunnat lösa. Men advokatbyrån som sköter konkursen har hopp om att hitta en ny köpare.

Ägare och anställda på Grebbestads Bryggeri vill i dagsläget inte uttala sig om konkursen utan hänvisar till konkursförvaltaren som sköter ärendet. Erik Gabrielsson på advokatbyrån som sköter ärendet säger till Beernews att man just nu undersöker om man ska driva rörelsen vidare i konkursboets regi eller gå mot en snabb försäljning.

– Vi har inte någon känd intressent ännu och det står i vart fall klart att den tidigare ägaren inte är intresserad för egen del. Vi har dock gott hopp om att hitta någon som kan ta över och driva bryggeriet vidare. Det är ju en välkänd verksamhet och det känns som att det borde vara enkelt att hitta någon som vill ta över.

Erik Gabrielsson berättar vidare att man redan kontaktat personer som de sedan tidigare vet är intresserade av bolag liknande Grebbestads Bryggeri.

Grebbestad har haft flera tuffa ekonomiska år, omsättningen sjönk med 30 procent mellan 2019–2024 och systembolagsförsäljningen sjönk med 40 procent mellan 2021 och 2024. Resultatet var minus 1,6 miljoner kronor 2022 och minus två miljoner kronor 2023.

Robert Bush, en av de tidiga kända svenska bryggarna inom svensk hantverksöl värvades till Grebbestads från Tärnö Bryggeri/Nils Oscar redan 1998 och jobbade på bryggeriet i nio år under den tidiga expansiva fasen.

– Konkursen är jättetråkig och för mig var det lite oväntat, men jag har ju inte haft så bra koll på vad som försiggått. Det var i alla fall en fröjd att arbeta på Grebbestad, dels var det rena öl, det var ”riktig öl”, det var dekoktionsmäskning och maltiga grejer. Det var också jättebra personal och ledning.

Med 30 år på svenska och internationella hantverksbryggerier ser Robert Bush att kulturen har förändrats.

– Det har ju blivit mycket mer konkurrens bland småbryggerier och Grebbestad har säkert inte räknats till de hippaste, det har ju inte varit så mycket crazy beers som den nya generationens ölnördar gillar.

Robert Bush tog fram det klassiska Grebbestads-ölet Lunator 1999, en dekoktionsmäskad dubbelbock som har beskrivits som Sveriges första öl med tydlig ”storytelling” och ett av de tidiga årgångsölen.

– Lunator var jätterolig att brygga. Den tjatade jag mig till att få göra, ledningen sa först nej men jag sa: “om jag bara brygger den en gång per år då?” Jag funderade på när jag skulle göra den, jo första fullmånen varje år fick det bli. Ölet blev omtyckt från början och folk väntade på det varje år.


Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR.