Bildspel
Jämtlands Bryggeri har samlat fler medaljer än något annat bryggeri på StockholmBeer. Ni ska veta att det finns en vägg till med diplom...
Allt började med planer på ett lokalt öl till Storsjöyran. Nu planerar Jämtlands Bryggeri för sitt 25-årsjubileum nästa år. Vi hälsade på hos Sveriges mest prisade bryggeri.
Pilgrimstad strax söder om Östersund tillhör inte de mest kända platserna i Sverige. Men här har en viktig del av Sveriges moderna ölhistoria växt fram.
– Carl Lindgren startade bryggeriet och han är en entreprenör ut i fingerspetsarna.. Han började att prata om att brygga ett speciellt öl för Storsjöyran och bryggeriet han köpte kom nånstans från Göteborgstrakten, berättar vd Anders Thelenius, som numera också är minoritetsägare i bryggeriet.
1996 startades bryggeriet och de första ölen kom ut på marknaden. Tidigt kom bryggaren David Jones in i bilden och det var ett avgörande ögonblick för bryggeriet.
– Med honom kom framgångarna, säger Thelenius.
Spånskivefabrik
Bryggeriet är kvar i samma lokaler i den lilla orten Pilgrimstad och traverserna i taket skvallrar om att det tidigare var en spånskivefabrik här. Det är rymligt och Jämtlands har inte alla lokaler i fastigheten, även om man expanderat flera gånger. Däremot har man satsat på att bygga ut med 120 kvadratmeter för att få en modern och betydligt mer automatisk förpackning av ölen.
David Jones håller på med bryggeriets senaste nyhet, en kaffestout som släpps på Systembolaget i september. Ett första provsmak som är riktigt gott lockar de med och Jones är också nöjd.
Han har börjat och slutat på bryggeriet ett antal gånger genom åren. 1996 började han och var kvar till 1998. Sedan kom han tillbaka 2000 och stannade till 2011. Den tredje sejouren inleddes 2017 och pågår fortfarande.
– Jag flyttade hit igen för att kunna vara med min dotter. Men bryggeriet betyder också mycket för mig som person. Det är nästan som hemma för mig, säger Jones.
Under de snart 25 åren har det förstås hänt en massa på bryggeriet, men också med svenskt öl generellt.
Toppnoteringen för ett år ligger på 830 000 bryggda liter på ett år, men i fjol stannade man på 630 000 liter öl.
– Det är många som slåss om hyllplatser på Systembolaget och hos krogarna i dag. Men vi gillar inte att vi har tappat i volym, vi vill tillbaka dit vi var. Det är en volym vi hanterar på ett bra sätt och mår bra av, säger Thelenius.
Ett bryggverk på 5000 liter och 19 tankar i samma storlek finns i lokalerna för produktionen. Konkurrensen har förstås ökat med över 400 svenska bryggerier på marknaden, och kraven på nya öl sätter allt större press på de bryggerier som varit vana vid att brygga samma uppställning av öl i ganska många år.
Tittar på export
Ett sätt att öka produktionen är att satsa på export, och då kanske i första hand titta på den norska marknaden.
– Vi ska titta mer på det, vi resonerar kring hur vi ska kunna göra ett seriöst försök där.
Nästa år väntar förstås ett spännande äventyr, då man ska fira 25-årsjubileum. Ett jubileum som ska uppmärksammas på olika sätt.
– Vi ser fram emot det jättemycket och ska hitta på en hel del olika saker. Allt är inte bestämt ännu, men det ska så klart bli ett jubileumsöl och en stor fest på bryggeriet.
Vi frågar om ett återskapande av klassiska ölen Hell och Heaven kan bli aktuellt, men får inget tydligt svar. De två ölen var tidiga succéer för bryggeriet och gjordes i samarbetet med Akkurat och Oliver Twist.
De två ölen är också en av anledningarna till att Jämtlands Bryggeri har samlat flest medaljer av alla i Stockholm Beer & Whisky Festivals årliga öltävling. På en av bilderna här ovan kan ni se rummet där alla diplom från den och andra tävlingar är samlade. Då ska ni också veta att det finns en vägg till med utmärkelser.
Klart är i alla fall att firandet ska märkas runt om i landet, och David Jones ska få en nyckelroll i det arbetet.
– Vi har ett antal bryggare som gör ett fantastiskt jobb. Men David är en enorm tillgång när det gäller nya öl och dessutom är han väldigt bra på kvalitetsarbete.