Bildspel
Daniel Granath gick igenom hela bryggprocessen tillsammans med besökarna.
Gärna gårdsförsäljning. Men också betydligt mindre byråkrati. Det var Poppels önskemål när man på måndagen träffade ledande centerpolitiker för att prata öl och företagande.
Vi närmar oss valet och givetvis är det full aktivitet hos de politiska partierna. Ett parti som länge profilerat sig i frågan om gårdsförsäljning av öl och vin är Centerpartiet. Riksdagsledamoten Annika Qarlsson hade mig sig landstingspolitikern Aida Karimli samt de tre kommunpolitikerna Anna Strand, Anna Blomberg och Turan Aliyev under ett besök på Poppels i Jonsered utanför Göteborg.
Efter en rundvisning av bryggeriet blev det diskussioner om bland annat gårdsförsäljning. En fråga som centerpartister länge drivit för att få till.
– Vi vill jobba för att det ska bli verklighet. Det är en del av att vara en attraktiv kommun, sade Anna Strand.
– Vi måste göra allt vi kan och det här handlar om ett hantverksyrke. Vi måste gör allt vi kan för att underlätta för besöksnäringen, som är den näring som växer snabbast av alla i Sverige, sade Aida Karimli.
För Poppels är gårdsförsäljningen en viktig fråga, även om de kanske haft ännu mer nytta av den för några sedan när de var ett mindre bryggeri.
– Vi vill gärna ha det, inte minst när vi nu satsar på en restaurang. Det är alltid konstigt att visa bryggeriet för utländska gäster och så kan de aldrig få med sig någon öl hem, sade vd Mats Wahlström.
Riksdagsledamoten Annika Qarlsson tror att det ska komma en lösning inom kort.
– Nu finns en majoritet i riksdagen och vi vill inte ta bort monopolet. Det ni vill erbjuda är en upplevelse och det är inte farligt för folkhälsan, sade hon.
En annan viktig fråga är den byråkrati och det digra pappersarbete som måste göra för företagare, inte minst inom alkoholproduktion.
– När vi planerar för framtiden tittar vi på vilka hot som finns, och det vi sätter överst är alla tillstånd, säger Wahlström och fortsätter:
– Daniel (Granath) är en mycket duktig bryggare och receptskrivare, men nu sitter han med bland annat miljötillstånd och annat.
Den tunga administrationen vill inte heller politikerna ha kvar.
– Vi måste underlätta sådant här för företagen, det är ni som bygger välfärden. Ni borde få lägga mycket mer tid på det som ni verkligen vill göra, säger Karimli.