“Puben du önskar att du var granne med”

Varje vecka lyfter Beernews ett ställe – det kan vara en bar, pub, krog eller ett taproom – där ölet är centralt och bidrar till såväl upplevelse som stämning. Helt enkelt ett ställe som våra ölhjärtan bankar lite extra för. Veckans ölställe är The King’s Arms i London.

Det finns förstås flera pubar vid namn The King’s Arms i den brittiska huvudstaden, och det har funnits ännu fler. Men på behagligt gångavstånd österut från Spitalfields Market och Liverpool Street Station, i korsningen Buckfast Street och Derbyshire Street, i ett oansenligt bostadskvarter i Bethnal Green, ligger den som det gäller att ha koll på – om man verkligen vurmar för öl.

 

Brittiskt dominerar i kranarna. På fem caskkranar serveras ypperligt kurerad färsköl, oftast pale ale, golden ale, bitter, porter eller dry stout och en dark mild. Men det är inte bara det brittiska old school-myset som är framträdande på denna free pub. Ägarna har en särskild förkärlek för syrlig och spontanjäst öl. Varje år arrangerar man en vårfest, Sour Times, vigd åt spontanjäst fatlagrad öl – vilket säkerligen bidrar till det fina utbudet av exklusiva storbuteljer, bland annat från Belgien och USA, och inte sällan från bryggerier som Cantillon, Tilquin, Alvinne, Jester King och Cascade. Vid det senaste besöket, i mars i år, blev Beernews reporter fullständigt golvad av två brettade saisons från det nystartade engelska bryggeriet Scatterlings. I synnerhet deras Sun Downer på 5,2% som efter tio månader på ekfat torrhumlats med brittisk Goldings-, Cascade- och Sovereignhumle. Där har ni ett öl, och ett bryggeri, att rista in i minnesbalken.

 

Ölutbudet på The King’s Arms är ofta säsongsbetonat och utvalt med yttersta fingertoppskänsla. Nu i maj är det mycket tyskt – rököl och dubbelbock – från Schenkerla, Augustinerbrau och Ayinger, på öllistan. Självklart finns här också en mängd fatöl från den nya generationen brittiska humleekvilibrister. Men här är det kvaliteten på ölen som avgör, inte relationen till bryggerierna. Med det sagt finns här nästan alltid öl från Verdant, Newbarns och Saint Monday. Det är inte heller helt ovanligt med svensk öl. Både Brekeriet och Dugges har synts till på menyn.

 

Frågan är om någon pub i London har ett bredare utbud när det kommer till ölstilar? Här får man vara rejält nischad för att gå bet.

 

Maten inskränker sig till charkuteri- och osttallrikar, scotch eggs och traditionella pubsnacks. Ostbrickan är det naturliga valet. Oftast ingår tre hantverksproducerade exklusiva engelska ostar och chutney från Yorkshire. I baren ger de gärna tips om vilka öl som passar bäst ihop med ostarna – var dock beredd på att samtalet kan ta lång tid då inga bryggnings- eller ystningsdetaljer är för oväsentliga för den minst sagt dedikerade personalen.

 

Stämningen på The King’s Arms varierar, som så ofta på brittiska pubar, mellan trivsamt sömnig under eftermiddagen, till högljutt stimmig på, i synnerlighet, helgkvällar.

 

Det här är kvarterspuben du garanterat önskade att du bodde alldeles intill. Det hade förmodligen inte varit bra för din hälsa, men det hade ändå varit alldeles utmärkt för ditt välbefinnande.

 

Vid nästa Londonbesök gör ni gott i att skriva upp The King’s Arms i Bethnal Green allra högst upp på att-göra-listan.

 

Förra veckas ölställe: 

• “Hanterar öl med föredömlig seriositet” – Mellbygatans i Lidköping