Punkfest och nya bryggare i Jörlanda 

Rasmus Hermansson, Malin Kähkönen och Christoffer Liljesson.

På lördag väntar årets stora händelse för Brewhuslän, ett bryggeri som nu satsar framåt – bland annat genom att precis ha anställt två nyutexaminerade bryggeristudenter.  

Nu på lördag, den 20 juli, är det återigen dags för den stora punkfesten i bohusländska Jörlanda. Plats och arrangör är bryggeriet Brewhuslän. På scenen kommer punkbanden Gorilla Killarna, Siken för Helvete och Broken Cock Locks att uppträda.

– Förra året var det helt fullt här med 300 personer utanför och i bryggeriet. Det var ett fantastiskt drag. Själv skötte jag disken och plockade disk i åtta timmar, så jag fick inte se banden. Men det var den bästa dagen på hela året, säger delägaren Christoffer Liljesson.

Bryggeriet, som drivs av Kevin Westphal, Akar Said och Christoffer Liljesson, satsar nu framåt med hjälp av nya unga bryggare från bryggeriutbildningen i Ludvika. De nyutexaminerade studenterna, Rasmus Hermansson och Malin Kähkönen, sköter för närvarande bryggningen på Brewhuslän då Kevin Westphal är sjukskriven. Akar Said, som sitter i ledningsgruppen på bryggeriutbildningen i Ludvika, värvade paret till bryggeriet.

– På många sätt är vi ett hobbybryggeri. Alla delägare har andra jobb så vi sköter mycket över Messenger. Vi funderar på att investera ännu mer i utrustning som gör att vi kan sköta saker på distans. Planen att effektivisera och ergonomisera vår produktion så att den är hållbar över tid, säger Christoffer Liljesson.

Brewhuslän har haft utmaningar tidigare somrar med en för liten kylare och trög produktion, men nu ser det ljusare ut.

– De senaste åren har vi haft det tufft precis som alla andra, men nu känns det bra. Vi litar på Rasmus och Malin, de sköter produktionen svinbra och gör bra öl. Om det inte funkar nu, så funkar det aldrig, säger Christoffer Liljesson.

Paret bor i Trollhättan men ska flytta Göteborg för att komma närmare stadens aktiva bryggeriverksamheter. På Brewhuslän gör de allt från att brygga, tappa och etikettera öl till att servera öl i bryggeriets taproom.

– Hittills har vi bryggt öl efter de gamla recepten, men vi har pratat om att vi så småningom ska ta fram recept på ett eller flera nya öl. Det skulle vara kul, säger Malin Kähkönen.

Brewhusläns punkfest äger rum på bryggeriets taproom i Jörlanda. Inträdet är en frivillig donation efter förmåga till artisterna. 

Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR.