Efter åtta år i Nacka har Robert Lagergren bestämt sig för att flytta verksamheten närmare sina egna rötter i Västsverige. Qvarnens Bryggeri & Destilleri har hittat en ny hemvist i den kulturhistoriskt rika miljön i Mölndals Kvarnby.
– Jag hade ett tidsbegränsat kontrakt i Nacka som gick ut. Lokalen var för liten och dyr att expandera i, så jag började se mig om efter alternativ, säger Robert Lagergren, som bott i Stockholm i tjugo år.
Historien om Qvarnen började 2015, när Robert gick från hembryggare till att starta Qvarnens Brygghus i Nacka. Nu flyttar han hela verksamheten till en rustik byggnad i Mölndals Kvarnby vid en 48 meter hög fors. Det är ett storartat skådespel att se hur vattenmassorna kastar sig ner för klipporna mellan de gamla fabriksväggarna och sedan strömmar ut genom en tunnel under bryggeriet.
– Det här är den miljön jag sökte efter. Vattnet som strömmar under golvet och de gamla industribyggnaderna skapar en unik atmosfär för ett bryggeri i Göteborgsområdet. Det är här jag vill att folk ska kunna njuta av mina öl, säger Robert Lagergren.
Med flytten kommer också förändringar. Bryggeriets namn blir nu Qvarnens Bryggeri & Destilleri och logotypen får ett nytt utseende. Första brygden i Mölndal är en helt ny pilsner, kallad Mölndals Pilsner.
– Tysk pilsner är inte nytt för mig, men jag har använt svensk malt för första gången. Det känns spännande, säger Robert Lagergren.
Produktionen förblir småskalig med fokus på servering i bryggeriets bar och möjligtvis några lokala restauranger. Utöver att brygga öl destillerar Robert redan whisky, äppelbrandy och snaps i små batcher.
– Målet är att på sikt investera i en större destillatorpanna, men det får vänta. Jag vill inte dra på mig för stora kostnader direkt, säger han.
Den nya lokalen ger också möjlighet att servera mat. Till en början kommer Qvarnens servera smörrebröd på hembakad kavring, ett recept Robert Lagergren arbetat fram under det senaste halvåret.
– Allt grundar sig i säden. Jag gör brödet på samma råvaror som jag använder till min öl och whisky. Det här är min grej – att kombinera öl, sprit och mat i en autentisk miljö, förklarar han.
Lokalen, som tidigare var i ett förfallet skick, har krävt omfattande renovering. Golv, väggar och tak har restaurerats, ny inredning har installerats och utrymmen för bryggning och servering har anpassats från grunden.
– Det har varit ett enormt arbete att få ordning på allt, men jag är väldigt nöjd med resultatet.
Lokalen är fortfarande under uppbyggnad när Beernews kommer på besök, men planen är att Robert på sikt ska jobba på Qvarnen två dagar i veckan. På lördagar servering och bar och på söndagar bryggning och destillering. De andra dagarna sköter han sitt ordinarie heltidsjobb som produktchef inom telekom.
– Jag vill ta det lugnt i början och bygga verksamheten i takt med att jag hittar min kundkrets här. Det är viktigt att det blir rätt från start, säger han.
Flytten har finansierats helt av Robert Lagergren själv, utan delägare. Sparande och en enkel livsstil har gjort satsningen möjlig.
– Det tog mig flera år att bygga upp ett ekonomiskt fundament i Stockholm och nu använder jag de pengarna för att skapa något nytt här, säger han.
På frågan om vilka bryggerier som inspirerar honom svarar han:
– I Sverige är Hop Notch, Stigbergets, Poppels och Stockholmsbryggaren Charles Cassino några som jag verkligen ser upp till. Internationellt sett var det Brewdog som en gång fick mig att upptäcka öl bortom lager, även om de har blivit väldigt stora nu.
Robert hoppas kunna öppna Qvarnens i februari eller mars. Han planerar då att ha åtta kranar med olika typer av öl i serveringen. Om man är nyfiken att smaka på Qvarnens ölen innan dess, så kommer några fat finnas på The Old Beefeeters Inn i Göteborg under januari.
– Jag gillar pilsner, pale ale och IPA, men det finns också plats för experiment. Min mango-IPA är populär, så den kommer nog tillbaka. Och självklart blir det några tunga stouts också.
Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR.