Bildspel
Rebecca Norman känner igen det mesta i bryggprocessen från sitt tidigare jobb på Five Points. I bakgrunden Martin Sunesson.
London i all ära, men till slut lockade det att brygga öl i Göteborg. Nyligen började Rebecca Norman sin tjänst på Dugges Bryggeri.
Det var staden London som lockade mer än ölbranschen när Rebecca Norman 2015 flyttade efter sina studier. Men väl där fick hon jobb på The Hack & Hop i London.
– Jag visste inte att craft beer var en sådan grej då, men jag fick upp ögonen för det, säger hon.
Men pubjobbet innebar många kvällar och hon började att leta efter ett nytt jobb. Det var då hon fick se att bryggeriet Five Points sökte personer till sitt lärlingsprogram. Hon sökte och blev antagen. Sommaren 2017 gjorde hon sin första dag som bryggare.
– Till att börja med fick jag gå bredvid men sedan fick jag jobba mer.
20 procent av tiden om lärling var hela tiden inriktad på utbildning, bland annat om råvaror och olika maskiner.
– Efter fyra månader jobbade jag som vem som helst i bryggeriet. Det var absolut ett jobb jag ville ha, det kände jag ganska direkt, säger hon.
Five Points är ett av de större oberoende bryggerierna i London och har utvecklats en hel del under sina år på marknaden.
– De har ett bryggverk som är ungefär lika stort som Dugges, men de jobbar annorlunda. De gör ganska mycket cask, gör mycket färre nya öl och jobbar istället med kontinuitet på de öl som görs, säger Rebecca.
Men efter tre år i London började det att komma en viss hemlängtan. Rebeccas bror fick en dotter och det gjorde suget efter Sverige ännu starkare. Stigbergets Oli Banks, som tidigare jobbade på Beavertown, hade del i att flytten blev av.
– Jag pratade med Oli och han tipsade om att Dugges sökte en bryggare. Så jag sökte och fick det jobbet också, säger hon.
Redan efter en ganska kort tid på Landvetterbryggeriet märker hon stora skillnader, inte minst när det gäller arbetstider och säkerhet
– Det är stor skillnad mellan Sverige och England. Man tänker mycket mer på personalen här, och är rädd om våra kroppar. I England förväntas du att jobba övertid utan att få extra betalt om det skulle behövas.
Under åren i London har hon ändå skaffat sig en del koll på svenska bryggerier. Dugges, Brewski och Beerbliotek är exempel på bryggerier som syns på de brittiska öarna och som får beröm för sina öl.
– Dugges har absolut gjort sig ett namn i London. Mina tidigare kollegor tycker det är ganska häftigt att jag jobbar på det bryggeriet nu.
Det finns alltid skillnader mellan bryggerier, men grunderna som Rebecca Norman lärde sig på Five Points gör flytten enklare.
– Processen ser ju ganska likadan ut, det är mer skillnader på hur man utför vissa saker.
Nu är hon redo för sin nya utmaning och ser fram emot att bidra till att det fortsätter att komma bra öl från Landvetter.
– Det är det här jag vill göra. Och nu får jag dessutom lära mig mer om suröl också, det ser jag fram emot.