Rester efter 9000 år gammal öl har hittats Kina. Och fyndet tyder på att öl dracks på begravningar.
Kermikkärl som hittats i sydöstra Kina i vad som tros vara en mycket gammal kinesisk begravningsplats. I dem har man lyckats spåra rester av stärkelse, växter och svamp som tyder på att kärlen använts för öl.
Man hittade också två mänskliga skelett på gravhögen, som är stor som en fotbollsplan, och fyndet är det första beviset på att öl dracks vid begravningscermonier i södra Kina.
– Det här antika ölen var inte som IPA:n vi har idag. I stället var det troligen en något jäst och söt dryck, som var grumlig, säger arkeologen Jiajing Wang, som är ledade författare av studien, som publicerades i Plos One.
– Om folket hade lite ris över som blev mögliga kan de ha märkt att kornen fick sötma och alkohol med tiden. Även om de inte förstod biokemin gällande mögliga riskorn så observerade de antagligen jäsprocessen och utnyttjade genom trial-and-error.
På den tiden var ris något nytt i den här delen av Kina, vilket troligen innebar att jäsning av det sparades för viktiga tillfällen, till exempel begravningar av viktiga personer.
Läs mer här.
Läs även om hur 5000 år gammal öl återskapades i Kina.