Han har varit nära att lägga av. Men nu siktar Ryentorps Bryggeri både på utökad produktion och nyanställningar.
Jonny Ryentorps ölintresse började han han studerade i USA. Under fyra år på Hawaii och ett i Utan fick han stifta bekantskap med den begynnande ölboomen under slutet av 90-talet.
Han hittade sedan till hembryggningen runt 2010. Hans öl plockades med till fester och bröllop och förslagen på att satsa mer på öl blev allt fler. Till slut startade han sitt eget bryggeri i Falun 2013.
– Jag bestämde mig för att prova och hämtade inspiration bland annat från amerikaner på Youtube, berättar han.
Satsningen rullade på, men att brygga öl och samtidigt ha ett heltidsjobb kan vara tufft. Därför kom bryggeriet till ett vägskäl runt årsskiftet 2014-2015.
– Jag var nära att lägga ned då. Det var inte hållbart att göra det vid sidan av på det viset, säger han.
Men först bestämde han sig för att satsa över skid-VM som arrangerades i Falun under senvintern 2015, och nästa beslut blev att satsa till sommaren. Det var vad som behövdes för att han skulle gasa på i stället för att lägga ned.
– Nu är tanken att leva på det.
Under 2016 bryggde han cirka 12000 liter öl. Men det finns kapacitet för betydligt mer. Med ett 1000-liters bryggverk och en tankkapacitet på 8000 liter hoppas han kunna växa ordentligt.
Men det är tufft att som enmansföretag sköta allt från bryggning till marknadsföring och försäljning.
– Jag gör det mesta själv men har god hjälp av min svärfar när jag ska buteljera, säger Jonny Ryentorp.
Han har i dag sex olika öl på lokala Systembolagsbutiker och säljer även till en del krogar. På sikt är förhoppningen att hinna med försäljning lite bättre.
– Jag hoppas kunna anställa någon framöver. Då kan jag fokusera mer på de andra bitarna, säger han.