Så gick det med lågprislanseringarna

Lågprisöl har varit på alla ölintresserades läppar under året, om inte i rinnande form åtminstone som samtalsämne. Men hur gick det egentligen för hantverksbryggerierna som tog upp kampen med bryggerijättarna och lanserade prispressad ljus lageröl? Beernews har pratat med Poppels och Nils Oscar, som under året lanserade Poppelino respektive serien Distant Friends.

Lågprislanseringarna för öl har haglat tätt under året. Vissa har varit på Systembolagets initiativ, medan andra lanserats i andra sortiment, på initiativ av bryggerierna själva. Ofta som ett svar på upplevd efterfrågan. Att försäljningen av lågprisöl ökat är sannolikt en effekt av båda – ökad efterfrågan till följd av inflation och lågkonjunkturen, men också just det ökade utbudet. 

Att storbryggerierna, genom lanseringar som Åbros Ey’Bro på långburk och Spendrups Lucky bait, varit lyckosamma beror till stor del på driftfördelarna som bryggerierna i kraft av sin storlek besitter – även om det också för dem tangerat gränsen för vad som faktiskt är görbart. 

– Det var ett pristak vi med nöd och näppe kunde möta, men försäljningsmässigt har ölet slagit våra prognoser ganska rejält. När man är allra billigast är det svårt att avgöra om framgången beror på just priset eller på annan kärlek, vi hoppas på båda, sa Henrik Åström, Spendrups nytillträdde vd, till Beernews i september

Att det är betydligt tuffare för landets mindre bryggerier att spela på samma planhalva råder det ingen tvivel om. Det senaste exemplet, Stockholms Brewings Italopils, som Beernews skrev om igår, fick Spendrups helt enkelt brygga åt dem för att ekvationen skulle gå ihop. 

Varmare i kläderna, och med en rad nya insikter, är både Poppels Bryggeri och Nils Oscar som i början av året sjösatte egna lågprisöl.

– Vi var ju väldigt nyfikna på vad som skulle hända när vi gav oss i kast med att försöka utmana bryggerijättarna. Vi blev väldigt positivt överraskade av mottagandet. Med facit i hand kan man konstatera att det verkligen fanns ett uppdämt behov hos många Poppelsdrickare att kunna köpa en hantverkslager till ett pris som ligger i nivå med massproducerade lageröl, berättar Mats Wahlström, vd på Poppels Bryggeri. 

Poppelino, som lanserades för 13:90 kronor i februari, har under året sålt närmare 400 000 liter, är här för att stanna – även om det finns utmaningar. 

– Förutom att förtjänsten per burk är jobbigt låg så handlar det ju mycket om den eviga frågan – hur många kunder köper Poppelino istället för en Poppels IPA och blir det fler kunder som köper Poppels IPA för att vi också säljer Poppelino? Tyvärr har vi inget tydligt facit här men vi kan konstatera att det verkar som om väldigt många hittat en ny favorit och vi hoppas att det även fortsättningsvis kommer att vara en dörröppnare för många kunder som ännu inte tagit steget över till hantverksöl.

Kommer ni fortsätta att hålla det låga priset?

– Absolut. När det gäller ljus lager är varje krona på priset avgörande.

Har ni lärt er något?

– Hur mycket som helst. Allting  blir i en annan skala där det finns ett före och ett efter. Vi hade till exempel en jätteutmaning att förse systembolagen med öl till premiären. I stället för att varje butik beställer mellan en och tre lådor per butik som vi vant oss vid, så kunde en butik beställa 10 lådor och vissa mer än så, åt gången.

Nils Oscar rönte inte samma framgång med den ekologiska serien de kallar Distant Friends, en dubbel satsning som inkluderar Systembolagets billigaste IPA Smooth’s ljusa IPA för 15:90 kronor och Magro’s ljusa lageröl för 14:90 kronor. 

– Framförallt ipan trodde jag skulle beställas mer, men de båda säljer lika mycket. Sedan lanseringen i mars har vi haft en försäljning på cirka 50 000 liter vardera, med restaurang inkluderat, säger Henrik Kihlberg, vd på Nils Oscar.

För Beernews berättade Henrik i mars att de båda ölen behöver nå en volym på 150 000 liter vardera för att nå lönsamhet. Men detta till trots är man nöjd med lanseringen. 

– Vi kommer att fortsätta med serien, det känns som ett ben till i vår portfölj som slagit i en annan målgrupp. Det är bra för oss att bredda målgruppen på våra öl. Anmärkningsvärt är att de går väldigt bra i våra lokala butiker, till och med bättre än vi trodde, däremot har vi inte nått ut utanför vårt närområde, säger Henrik Kihlberg och fortsätter: 

– Att jämföra med Korvölet som lanserades samtidigt, och som istället sålt ungefär samma volym fast brett över hela landet, fast knappt något i en fysisk butik. Där tror jag vi har hittat en produkt i design och smak som gör att folk vill beställa den, sen har förstås spridningen genom svenskmärkningen och Korvfestivalen hjälpt till. 

Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR.