Sahlins brygger på råvara från egna gården

Bildspel

Bild 4 av 4

Fyra ton malt har producerats så här långt men det ska bli mer.

 

Lokal malt. Ja, där kan nog ingen slå Sahlins Brygghus. Nu bryggs det öl på det korn som först odlades på de egna fälten.

Det var 2017 som Erik Sahlins pappa Gunnar odlade kornet på familjens gård utanför Borlänge. Det handlar om sorten Charles, som sägs vara en av de allra bästa på marknaden.
Mältningen skedde sedan hos Warbro Kvarn i Södermanland.
– De sade att det var bland den finaste råvara som de jobbat med, säger Erik Sahlin.
Nu är den första bryggningen med den nya malten gjord och tanken är att den ska användas som basmalt i alla öl.

– Vi har nästan fyra ton basmalt och ett ton ger cirka 5000 liter öl. Men vi har 15 ton korn kvar som ska mältas också, säger Sahlin.

Charles ska vara anpassat för att just vara bra för ölbryggning, och känslan efter första bryggningen är positiv.
– Det känns som att ölet ska bli bättre. Dessutom får vi en helt annan kontroll på kvaliteten när vi varit med från början, säger Sahlin.
Det drav som blir över efter bryggningen sprids sedan ut på markerna igen, och där ska det odlas mer korn framöver.
– Så är det absolut tänkt och det blir nog andra sorter framöver, säger Sahlin.