I två år har Timo Krjukoff bryggt sin Sahtipaja-öl i garaget. Nu tittar han på expansion och vill hitta ett ställe där han kan brygga mer öl i lambic-stil.
Vi tar det väl direkt. Lambic är ett känsligt ord som många hävdar bara får användas för den spontanjästa öl som bryggs i trakterna kring Bryssel. Samtidigt har amerikanska bryggerier i allt större utsträckning börjat kalla sina varianter av ölet för lambic. Lambic-style eller pseudo-lambic är också benämningar på samma ölstil.
– Jag kallar mina för lambic-style, berättar Krjukoff.
Nu har han börjat leta efter nya lokaler där han framför allt kan lagra sina spontanjästa öl. Men det kan också bli ett till bryggverk i den lokalen.
– Jag hoppas kunna brygga mer lambic-style i slutet av året. Men inget är klart ännu, säger han.
Även öl med brett och vildjäst ska i så fall skapas i det nya bryggeriet.
– Jag skulle till exempel vilja göra cider med brett, säger Sahtipajabryggaren.
Nuvarande bryggverk har han använt i cirka två år. Han är nöjd med hur hans spontanjästa öl har mottagits så här långt.
– Jag har haft dom med till Belgien och de verkar ha gillat det. Det vore kul att göra mer sådan öl, men då behöver jag någon annanstans att vara. Vi får se hur det går.
Fotnot: Med spontanjästa öl menas i Sahtipajas fall att ölen görs genom samma process som lambics, och med samma jäst och bakteriekultur.