Öljournalisten Sanna Lindberg skriver den moderna ölhistorien i en ny bok som kommer ut till våren.
Sanna Lindberg debuterar med en ny bok i mars nästa år och ämnet är förstås hantverksöl. Sanna, som nyligen var nominerad till Årets Kulturbärare vid Great Swedish Beer Awards, syns ofta i TV4 och skriver dessutom om öl för Dagens Nyheter.
Utöver det har hon varit huvudredaktör för White Guide, ett uppdrag som på grund av ägarbyte är pausat och därmed har hon fått tid över.
– Det blev en bra tajming med boken. Jag har velat skriva en om den svenska ölutvecklingen länge, men haft svårt att begränsa vad den ska handla om. Det har hänt så mycket samtidigt som om jag skriver om nåt nu så är det gammalt i morgon.
– Förra hösten sa det klick, bitarna föll på plats och jag såg framför mig hur boken skulle skrivas. Den tar sin början med den moderna ipan och sedan vägen framåt. Men den förklarar också varför den svenska ölkulturen skiljer sig från andras länder – och så klart hur man bäst parar mat med öl.
Det är en bok som är tänkt att läsas, så är det inte ett uppslagsverk eller bilderbok, även om både bilder och illustrationer förekommer. Fotograf är Gustaf Waesterberg, som tillsammans med Jens Skrubbe gör Södvik Säsong. Fokus är på kulturen och utvecklingen som varit.
– Känner man sig lite vilsen i det nya Ölsverige, så blir man förhoppningsvis klokare, säger Sanna.
– Sen förstärks de flesta kapitlen av olika porträtt på som ger ytterligare en dimension.
När hon väl landat i vad boken skulle handla om tog hon kontakt med Bonnier Fakta och fick komma dit för att presentera sin idé.
– De köpte den rakt av och jag började skriva i våras. Jag reste ganska intensivt inledningsvis och har redan hunnit besöka över 40 svenska bryggerier i år. Inte alltid för att intervjua utan ofta för att se och insupa. Jag lär sig alltid något nytt och får en fördjupad förståelse.
Som journalist är Sanna van vid att skriva betydligt kortare texter och övergången till att skriva bok var inte helt lätt.
– Att skriva bok är fruktansvärt roligt men också jättejobbigt, det tar aldrig slut och det rör sig om sånna otroliga textmängder. Det maler fortfarande i huvudet och jag får hålla mig i för att begränsa mig nu.
När hon har gjort efterforskningar inför arbetet med boken har källan ofta blivit hon själv.
– När jag googlat olika ämnen för att hitta inspiration har jag ofta kommit till mina egna texter. Jag har bevakat ölsverige och utvecklingen i över tio år, så det har hunnit bli några artiklar. Jag är jätteglad över att kunna samla och skriva ner denna samtidshistoria i en bok nu.
Boken är på drygt 190 sidor och just det faktum att hon begränsat sig i tid är en av skillnaderna jämfört med ett annat projekt som är på gång med syfte att skildra svensk hantverksöl: Svensk ölkultur av Fredrik Berggren, Peter Eronson och Tobias Janius, som bland annat samlar landets alla bryggerier.
– Som jag förstått det gör vi ganska olika böcker och jag är övertygad om att ju fler ölböcker som kommer desto bättre. Med min bok riktar jag mig till en bred publik och som alltid när jag skriver med förhoppningen också om att fler ska upptäcka tjusningen med hantverksöl.