Den här veckan presenterar vi hembryggaren Sebastian Rutgersson: Från överkolsyrade bröllopsöl till guldmedalj för pseudolambik.
Namn: Sebastian Rutgersson
Ort: Göteborg
Hembryggare sedan: 2011
Varför började du som hembryggare?
– Jag började intressera mig för öl på riktigt runt 2010. Ungefär då, eller lite tidigare, hade min bror börjat brygga, och då fattade jag att det gick att skapa väldigt smakrik öl hemma i köket. Så jag och tre vänner skaffade allt vi behövde för att kunna dra igång hemma hos mig, och ungefär på den vägen är det.
Hur mycket tid lägger du på hembryggning varje vecka?
– Förra året bryggde jag 23 gånger, så det blir väl ungefär varannan vecka. Oftast blir bryggdagen en lördag, och jag tycker att det är en ganska trevlig syssla att ägna sig åt på helgen. Vissa delar av processen sköter sig ju mer eller mindre av sig själv, och ibland sticker jag ut på en springtur när jag mäskat in. Och om allt flyter på hyfsat felfritt är allt klart och undanplockat vid 14-tiden. Sedan lägger jag förstås en hel del tid över att läsa på om bryggning och att knåpa på recept, men ärligt talat tycker jag inte att jag har några svårigheter i att hitta tid. Det handlar delvis om att multitaska, men framför allt att planera väl.
Beskriv vad det svåraste enligt dig är med att brygga öl hemma?
– Ja, det är ju en del logistiska problem. Jag vill gärna att det ska slippa stå massa bryggutrustning framme i varje rum när jag inte brygger, så jag har byggt in en liten jäskyl i en bänk bakom soffan i vardagsrummet, där jag förutom kylen också kan ställa undan lite fat och jäshinkar och dylikt. Så jag vet inte om det är det svåraste, men det jag saknar är att ha ett dedikerat utrymme – men svårt att skapa ett sådant i en tvårummare som jag dessutom delar med min fru.
Vilket av dina öl är det bästa du bryggt?
– Svårt att svara på. Jag och min vän Richard Bråse, som jag brygger ihop med lite då och då, har knåpat ihop några uppskattade öl till Amylases sommar- och vinterölsträffar i Göteborg. Sommaren 2018 fick vi en guldmedalj för vår pseudolambik ”Rotfyllning”, som vi smaksatt med morötter och ingefära. Den var vi sjukt nöjda med. Så den är nog högt uppe bland de bästa ölen jag varit med och bryggt.
Vilket öl i världen skulle du helst vilja kunna brygga lika bra som originalet?
– Spännande fråga. Jag har aldrig försöka klona en öl, men en av mina absoluta favoritöl i världen är Cantilllon Mamouche – och det vore ju trevligt att kunna göra så pass bra fläderlambik.
Har du eller har du haft några planer på att starta ett kommersiellt bryggeri?
– Nej, jag har aldrig haft några planer på det. Även om jag har fantiserat om det, känns det osannolikt att jag kommer hamna där. Som hembryggare tycker jag om att kunna brygga exakt vad jag känner för, och inte behöva tänka på att ölen som bryggs nödvändigtvis måste anpassas efter en marknad.
Ditt bästa tips till andra hembryggare?
– Gå på hembryggarträffar. Tycker att det ger sjukt mycket att smaka på andras öl, och försöka förstå varför den smakar som den gör. Plus att det inte skadar att få feedback på sin egna öl av andra hembryggare du litar på.
Berätta om ditt värsta misstag/olycka som bryggare?
– Jag bryggde två öl till min kusins bröllop, och var då lite för ivrig att få den första ölen på flaska, för att hinna med att brygga den andra ölen. Uppenbarligen hade den inte jäst ut ordentligt, så resultatet blev en överkolsyrad öl, med extrema gushers som följd. Paniken över att gästerna skulle dränka sina flinkläder i öl gjorde att jag hällde ut all öl i en stor gryta och tappade om dem på nytt två dagar innan bröllopet. Så det blev en ganska misshandlad och delvis avslagen öl gästerna fick dricka. Men de verkade glada ändå.
Antingen eller ….
Ljust eller mörk: Ljust
Kastrull eller bryggverk: Bryggverk
Flaska eller fat: Fat
Pub eller hemma: Pub
Session eller imperial: Imperial
Surt eller beskt: Surt
Reinheitsgebot eller Omnipollo: Reinheitsgebot
Vill du själv vara med i vår hembryggarserie? Skicka ett mejl till tipsa@beernews.se.