Sebastian ska satsa på eget bryggeri

HEMBRYGGARE

Sebastian Jonsson. Foto: Peter Lindh

Efter många års kok i köket är det nu dags för veckans hembryggare att starta eget bryggeri.

 

Namn: Sebastian Jonsson
Ort: Göteborg
Ålder: 30
Hembryggare sedan: 2011

Varför började du som hembryggare och hur började det?

– Tro’t eller ej så började det som ett projektarbete när jag gick på gymnasiet. Jag hade under ett par års tid närt ett intresse för hantverksöl, så valet kändes självklart. Konceptet var att jag skulle lära mig själv brygga öl, dokumentera hela processen och verkställa en bryggning.

– När allt var färdigt höll jag en powerpoint-presentation och bjöd hela klassen på smakprov. Jag hade fått provsmakningen sanktionerad av rektorn under förutsättningen att vi spottade (det gjorde vi inte). Ölet gjorde succé både hos eleverna och min lärare som sa: ”Det här är det bästa projektarbetet någonsin.” Sedan dess har jag bryggt drygt 150 satser i många olika utföranden!

Hur mycket tid lägger du på hembryggning varje vecka?

– Jag får den här frågan minst en gång i veckan och svaret är att det varierar kraftigt. Typiskt sett brygger jag drygt en gång i månaden, men under vissa perioder kan jag brygga så ofta som tio gånger i månaden. Tid är inte svårt att hitta om man är motiverad; det är bara att frigöra valfri dag och köra.

Beskriv vad det svåraste enligt dig är med att brygga öl hemma?

– Att brygga öl är inte svårt, det svåra är att utan handhållning utveckla sig själv som bryggare. Själva bryggningen är bara jobb som jag vill få överstökat så snabbt och smärtfritt som möjligt. Det kan vara värdefullt att bolla idéer med andra människor, men man behöver även konstant kunna utmana sig själv att bli bättre. Hur skriver man ett recept för en viss typ av öl, och varför? Varför blev ölet som det blev, och går det att justera något inför nästa bryggning?

Vilket av dina öl är det bästa du bryggt? Vad gör det så bra?

Mitt tveklöst bästa öl är ett surt brunöl med hallon som lagrades på sherrydränkt ek. Det var en blandning av tre olika öl av varierande karaktär och ålder som jag serverade på SM i Malmö år 2016. Det blev mycket populärt och gav mig min första guldmedalj!

Vilket öl i världen skulle du helst vilja kunna brygga lika bra som originalet?

– Fonteinen Oude Geuze, men den är i princip omöjlig att efterlikna så det kan jag ju lycka till med.

Har du eller har du haft några planer på att starta ett kommersiellt bryggeri?

– Jag jobbar på det nu! Det kommer att kallas för Kattugglans Bryggeri eller något liknande och jag planerar att börja i liten skala som fantombryggare med ett ljust och ett mörkt öl. Min förhoppning är att vara up and running innan året är slut, ju snarare desto bättre. Ni som är nyfikna kommer att kunna smaka på båda ölen under SM till våren. Be there or be square!!

Ditt bästa tips till andra hembryggare?

– Var kritisk, nyfiken och villig att lära dig. Var inte rädd att ställa frågor, men bli inte helt beroende av andra människor för att utvecklas.

Berätta om ditt värsta misstag/olycka som bryggare?

– Jag är perfekt och begår aldrig några misstag. Skämt åsido; mitt största misstag måste ha varit den gången jag fick för mig att brygga ett extra starkt brett-öl med äppelemust. Jag hällde en ljus vört med ett högt OG på en halv kaka brett brux och lät det färdiga ölet stå i 12 månader. När det var dags att provsmaka det tog jag en rejäl klunk och spydde omdelebart. Det hade en intensiv smak av ruttna äpplen och hästlort. Jag vet inte vad jag väntade mig…

Antingen eller …
Ljust eller mörk: ljust
Kastrull eller bryggverk: kastrull
Flaska eller fat: fat
Pub eller hemma: pub
Session eller imperial: session
Surt eller beskt: surt