Stigbergets Bryggeris New England-IPA Mega Muffin blev en omedelbar succé för Göteborgsbryggeriet. Simon Svensson berättar historien bakom och ger hembryggare möjligheten att brygga sin egna version av ölet som i blindtest slagit hypade öl från Trillium och Other Half på fingrarna.
2024 lanserade Stigberget ölet Mega Muffin. Ölet blev sedermera bland annat nominerat till årets öl av Beernews och en anledning till det var det blindtest som redaktionen genomförde under sensommaren.
“I en blindprovning mot färsk Neipa från Other Half, Trillium och Finback kom Mega Muffin ut som tydlig vinnare när vi i redaktionen provade, ett bevis på att svensk neipa absolut kan vara med och konkurrera i världstoppen” sa Fredrik Berggren då.
Mega Muffin är en New England-IPA, vilket är en kategori där Stigbergets bryggeri gjort sig ett namn inom, som ett av Sveriges främsta bryggerier. Enligt grundaren och ägaren Nils Hultkrantz är inspirationen till just det här ölet tydligt:
– I princip alla smakbeskrivningar som Systembolaget publicerar på Neipa innehåller ordet sockerkaka. Det är kanske ingen slump. En muffin är ju en portionsförpackad sockerkaka. Målet var att skapa en Neipa som är så fluffig och maffig som möjligt – och resultatet blev en öl som faktiskt smakar som en riktigt god flytande muffin.
Basen i Mega Muffin är en ljus pilsnermalt kombinerad med omältad vete och havre samt chitmalt. Denna kombination ger ölet dess karakteristiska mjuka och krämiga munkänsla. Måhända att maltnotan inte bjuder på några större överraskningar för det speciella med detta öls recept ligger främst på humlesidan. För att skapa smaken har bryggeriet använt Citra i whirlpoolen och sedan torrhumlat med Citra, Citra Cryo, Nelson Sauvin och HyperBoost Mosaic från Yakima Chief Hops. HyperBoost är ett koncentrerat humleextrakt framställt genom koldioxidextraktion, vilket ger ölet en kraftfull och intensiv humlearom. En av många nya humleprodukter som kommit under senare år där humleproducenterna arbetat med att förädla humlen redan innan bryggerierna tar vid.
Ölets smakprofil är komplex och balanserad med tydliga inslag av tropisk frukt – mango, citrus, passionsfrukt och krusbär – kompletterat av en lätt sötma som påminner om honung och tidigare nämnda sockerkaka. En subtil beska balanserar upp fruktigheten, vilket gör ölet både lättdrucket och smakrikt.
Lanseringen av Mega Muffin har haft en intressant resa. Först mottogs ölet med förtjusning, men därefter svalnade intresset – något som ofta drabbar nya ipor på en övermättad marknad, enligt Nils Hultkrantz. Men så småningom väcktes intresset återigen, och nu 2025, vid lanseringen av den tredje batchen är intresset större än någonsin och ölet har sålt slut redan innan de hunnit sätta den på prislistan.
Namnet Mega Muffin har en lite oväntad bakgrund. Nils hade det liggande på sin lista över potentiella ölnamn i flera år. Ursprungligen föreställde han sig en signalgul burk med någon form av koppling till musikstilen ragga och raggamuffin-kulturen. Men idén utvecklades och mognade till den fluffiga alpackans sockerkakevärld – och namnet Mega Muffin kändes plötsligt helt rätt.
Mega Muffin är ett exempel på hur Stigbergets bryggeri återigen har lyckats leverera det där lilla extra som överträffar förväntningarna.
– Ända sedan GBG Beer Week 2016-ölet har det varit vår ständiga strävan att nå över de högt ställda förväntningarna, säger Nils Hultkrantz.
Stigbergets bryggeri – Mega MuffinRecept för 20 liter.
Alkoholhalt 7,5% vol.
Malt:
• Pilsnermalt – 3 200 gram – 50%
• Torrified Oats – 1000 gram – 15,6%
• Vetemalt Heidelberg – 600 gram – 9,4%
• Torrified wheat – 600 gram – 9,4%
• Chitmalt – 400 gram – 6,2%
• Dextros – 600 gram – 9,4%
Humle:
• Whirlpool: 40 g Citra
Torrhumling:
60 g Citra, 40 g Cryo citra, 60 g Mosaic, 40 g Cryo Mosaic, Mosaic, Hyperboost 0,4 ml
Vattenjustering och andra tillsatser:
• Natriumkolorid 2 gram, kalciumklorid 5 gram
• PH-justering: Mjölksyra
• Protafloc
• Brewzyme D (motverkar diacetyl)
• Jästnäring: TBC, Zinksulfat
Läs också:
• Simon presenterar ölet: Jankos Påskalla
–
Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR.
