Simon Svensson är hembryggaren som är engagerad på många olika håll. Här kommer hans svar i vår sommarserie.
Utöver hembryggningen håller bland annat Simon Svensson ölvandringar i Göteborg och han är engagerad i Gothia Hembryggarföreningen. Här får du hans svar på våra sommarfrågor.
1. Vilket är ditt allra bästa ölminne?
– Ölloppet Les Forges de la Forêt d’Anlier ¨ i Belgien. Jag var där för tre år sedan med ett gäng vänner. Ett löplopp på 19 km som passerade fem vätskestationer där fem olika bryggerier serverade öl. Sista vätskekontrollen innan mål stod Orval för. Rulles var ett annat av bryggerierna. Ett fantastiskt trevligt lopp. Inte speciellt stort. Tror det var 1200 deltagare och det var detta som gjorde det så trevligt. Det var väldigt familjärt. Vårt svenska gäng stack ut ordentligt och blev uppmärksammade på banketten i byns idrottshall efteråt. Vi fick ta emot ett specialpris(bestående av olika öl som vi snabbt drack upp) och de visade verkligen att de uppskattade att vi var där. Jag slutade 9a i loppet men de framför fuskade. Det vill säga de drack inte ölen vid vätskekontrollerna så jag såg mig som inofficiell vinnare.
Oktoberfest i München kommer som mycket stark tvåa. Man åker kanske inte dit för ölens skull, även om det är väldigt bra lageröl som serveras, men festen är däremot helt oslagbar. Ölkulturen är väldigt stark i Bayern och de märks till och med på ett enormt jättejippo som detta. På något sätt blir det (nästan) inte någon svensk stadsfestivalssvineri ändå. Har vansinnigt roliga minnen från de åren jag varit där. Skall ner i år igen!
2. Vilket är ditt favoritbryggeri i världen? Varför tycker du det?
– Brauerei Heller. Det vill säga bryggeriet från Bamberg som tillverkar Aecht Schlenkerla rauchbier. Det finns naturligtvis hur många bra bryggerier som helst i världen som gör fantastisk öl och det hade kanske varit enklare, och smartare, att välja ett bryggeri som har en större spännvidd i sitt utbud. Vissa bryggerier verkar ju kunna göra toppöl av i princip vilken ölstil som helst. Oavsett vilken man tycker är den allra fräschaste IPAn, den mest komplexa surölen, den fylligaste stouten eller den mest pintbara engelska bittern så finns det dock alltid substitut till dessa öl. Någon annan har garanterat bryggt något liknande som är nästan lika bra. Brauerei Heller är däremot unikt. Inget annat bryggeri gör samma sak, och för det älskar jag dem. Deras fantastiska märzen, den tokrökiga urbock, den fylliga eiche och deras törstsläckare helles. Kärlek rakt igenom.
3. Hur många bryggerier finns det i Sverige om tre år? Motivera ditt svar.
– Jag tror absolut att antalet kommer att öka ett bra tag till. Senaste siffran jag såg var att det nu finns 400 st. Så om det då finns 500st om tre år så tror jag inte att jag dragit till med en för hög gissning. Tror vi kommer få se fler väldigt små bryggerier och bryggpubar. Lokala bryggerier som har som ambition att sälja ölen i anläggningen och möjligtvis på ett fåtal systembolag i dess absoluta närhet.
En jättetrevlig utveckling tycker jag. Det enda negativa är väl egentligen om många som inte är så duktiga på att brygga öl startar bryggerier lite för tidigt och det på så sätt ger hantverksöl dåligt rykte. Men samtidigt är det flera av dagens allra bästa bryggerier som gjorde halvtaskig öl i början så det får man ju till viss del ha överseende med. Alla måste få chansen att lära sig.
Antalet bryggerier är dock inte så intressant egentligen. Den intressanta frågan är snarare hur många procent av ölen som säljs i Sverige är från hantverksbryggerier om tre år. Det är denna siffra som framförallt skall öka.
4. Vilken är den allra bästa sommarölen? Vad gör den så bra?
– En riktigt bra sommaröl tycker jag skall vara torr, svag och ganska besk. Egenskaper som släcker törsten. Guinness är en personlig favorit som har just dessa tre egenskaper. Den rostade malten, torrheten och beskan. Guinness har också en tydlig syrlighet. Eller om jag skall använda ordet sur istället för det drar faktiskt lite mot sur disktrasa. Syrliga öl kan också vara trevliga törstsläckare så det är bara fint. För övrigt är det enda negativa med suröl som törstsläckare att de på grund av den obefintligt beskan många gånger rinner ner lite väl enkelt.
Skall jag vara helt ärlig finns det faktiskt en öl som jag tycker är en ännu bättre sommaröl. Med stor risk för att verka väldigt egenkär så är det min hembryggda välhumlade dry stout. Samma öltyp som Guinness alltså men med ytterligare lite mer rostat och beska samt en rejäl smak och arom av amerikansk humle på detta. Halleluja! Det är så att man hoppas gräsmattan skall växa snabbare med ett fat av denna i kylen. Vet inte att det finns något kommersiellt exempel på sådan öl men då ser man ju se till att brygga den själv!
5. Vem i hela världen skulle du allra helst vilja dricka en öl med? Varför?
– Detta var en svår fråga tycker jag. Finns ju otroligt många spännande människor som man skulle vilja dricka en öl med. Ändå har jag ingen speciell som jag känner extra mycket för. Jag tar väl en bud light med Donald Trump då så får jag se om han är på riktigt
6. Vilken är den bästa ölfestival du varit på? Vad gjorde den festivalen så bra?
– Hembryggar-SM för det är en festival där man verkligen kan snacka öl med de som ställer ut. På precis hur nördig nivå som helst. Recept och metod och allt sådant intressant. Ölen kan vara både högt och lågt och det är lite av tjusningen också. Det mesta brukar dock hålla bra klass.