Bildspel
Siri Holm Hjelmerud kan mycket väl tänka sig att jobba som bryggare efter utbildningen.
Det tog faktiskt ett tag innan hon alls började att gilla öl. Men det har förändrats en hel del. Nu håller Siri Holm Hjelmerud på att utbilda sig till bryggare.
I unga år lockade det inte alls med öl, och det krävdes lite utlandsresor för att hon skulle börja att dricka det.
– Jag har rest en hel del och var några månader i Afrika, där fanns det nästan bara öl att dricka, säger hon.
Oslotjejen är numera bosatt i Göteborg och har längs vägen fått flera kopplingar till öl och annan dryck. Hon är utbildad bartender och jobbar på Systembolaget. Nu jobbar hon och går den bryggeritekniska utbildningen i Ludvika samtidigt.
– Jag vill ha kvar mitt ölintresse och det har funnits i bakhuvudet att jag ville brygga öl. Sedan hittade jag utbildningen och sökte, berättar hon.
En del bryggningar har det blivit hemma, men mycket är nytt på utbildningen. Inte minst då under praktiken som denna gång är förlagd till Dugges i Landvetter.
– Det är massor att lära sig och blir lite mycket ibland. Men de som jobbar här är duktiga och väldigt öppna med allting, säger hon.
Siri Holm Hjelmerud är en av fem kvinnor som går utbildningen den här gången. Senast var det bara en kvinna av 25 elever som på utbildningen.
– Jag önskar att vi var fler än så, men det här har blivit ett mansdominerat yrke. Men behöver nog vara ganska tuff för att hävda sig, säger hon.
Det händer en hel del inom Öl-Sverige när det gäller kvinnor och öl. Ölgäris och Female är bra exempel på satsningar där kvinnor får ta mer plats och det ska förhoppningsvis spegla av sig även på bryggerierna i framtiden.
– Det kan vara tufft i bland. Det var samma sak när jag var bartender, det fanns en del som hellre pratade med mina manliga kollegor trots att de kunde mindre om öl.
Under de tre terminerna kan det bli upp till 16 veckors praktik, så det är en viktig del av utbildningen. När utbildningen är klar återstår det att se vad Siri vill jobba med.
– Jag kan absolut tänka mig att bli bryggare, men kanske inte ha ett eget bryggeri. Jag har i alla fall inga sådana planer ännu.
Fyra tidigare elever från den bryggeritekniska utbildningen jobbar i dag på Dugges och de vet hur viktigt det är för praktikanter att få rätt uppbackning. Siri Holm Hjelmerud är nöjd med sin tid som praktikant än så länge.
– Det är roligt men också mycket att lära sig. Svårast är att lära sig alla ventilerna och vilka man inte ska öppna. Men jag tror jag lär mig ganska snabbt, säger hon.