Varje vecka lyfter Beernews ett ställe – det kan vara en bar, pub, krog eller ett taproom – där ölet är centralt och bidrar till såväl upplevelse som stämning. Helt enkelt ett ställe som våra ölhjärtan bankar lite extra för. Veckans ölställe är Station Linné i Göteborg.
Omsluten av vägar på båda sidor sticker Station Linné ut som en Godahoppsudde i ett brusande hav av bilar, cyklar, spårvagnar, bussar och gående. På ena sidan stadsdelen Annedal, på den andra sidan Linnéstaden, rakt fram knutpunkten Linnéplatsen och därefter den gröna lungan som är Slottsskogen. Här i gyttret: Den sista ölutposten i sydvästligt väderstreck i centrala Göteborg.
Station Linné ligger i stort sett mitt i en rondell. Ett helt hopplöst läge skulle man kunna tro. Men varje gång dörrarna öppnas för dagen fylls platserna snabbt upp av både små och stora sällskap som stämt träff just här. Ägartrion Gabriel, Petrus och Zaya har lyckats skapa en familjär och trivsam inrättning som lockar folk från när och fjärran. Inte bara från Haga, Högsbo eller Hisingen, utan lika ofta turister och expats med rötterna i en helt annan ölkultur än den svenska. Kulturer där man gillar öl framförallt för att det är ett socialt glidmedel. Ölet ska smaka gott, men inte vara samtalsämnet för kvällen. Här träffas man för att snacka – om livet, jobbet, barnen, kompisarna. Inte i första hand det man har i glaset.
Det vilar något internationellt över Station Linné. Alltså inte själva konceptet, utan snarare känslan av puben som en viktig social mötesplats; kvarterets hjärta där du tar en öl efter jobbet, före festen eller inför TV-matchen. Den känslan skapar Station Linné inte genom att försöka efterlikna ett hundratals år gammalt värdshus i norra Yorkshire eller en sportbar i Boston. Nej, Station Linné är betydligt mer sparsmakat än så, tänk en nybrittisk gastropub eller modernt amerikanskt ale house. Inredningen är sober med en industriell touch, stämningen avslappnad och den robusta maten vällagad med omsorg i detaljerna.
Och precis som varje kvarterspub med självaktning, så är personalen måna om stammisarna. Varje gång ett välbekant ansikte dyker upp i dörren hälsas det glatt, chitchattas och tipsas om nypåkopplad öl i kranarna. Alltid med bra koll på vad just den stamgästen gillar att dricka. Den familjära stämningen känns och sprider sig genom lokalen, även till dem som är här för första gången.
Öllistan är bred, initierad och varierad. Framförallt lägger personalen stor möda på att servera öl i flera olika stilar. I kranarna samsas ales och stouts med suröl, belgiska ölklassiker och brittisk cider. Lite extra uppmärksamhet ägnas åt sydtyskt, samt göteborgska och klassiska svenska hantverksbryggerier. Tittar du in bakom baren är den stora kylen fylld med dyrbara och hypade öl på både flaska och burk. Men utbudet till trots, är det här inte ett ställe inriktat på att främst locka öltickers. En stor del av den återkommande kundkretsen beställer alltid samma öl vid varje besök.
När du beställer en ”stor stark” får du en Budweiser Budvar till det schangtila priset av 75 kronor. Även Hofbräu Original och Lagunitas IPA är två stående öl på menyn. Stabila basöl som är lättdruckna och pålitliga. Utöver det förändras ölutbudet nästan dagligen.
Är du trött på craftwash i plast och behöver en paus under Way Out West? Regnar det på tvären? Är spårvagnen överfull i höjd med Linnéplatsen? Ska du på dejt utan att riskera att avskräcka din nyfunna kärlek med din oerhörda ölkunskap? Look no further.